Gauck prosil v Řecku o odpuštění za zvěrstva nacismu

Atény – Za zvěrstva napáchaná za druhé světové války nacistickými okupanty se dnes Řecku omluvil německý prezident Joachim Gauck. „S pocitem hanby a bolesti prosím rodiny zavražděných o odpuštění,“ řekl během návštěvy obce Ligiades na severozápadě Řecka. Okupanti tam povraždili v říjnu 1943 více než 80 lidí, včetně desítek dětí, v odvetě za úspěšné protiútoky místních partyzánů. Gauck zároveň kritizoval odpovědné činitele i předchozí německé politiky, že nepřiznali tuto „brutální nespravedlnost“.

„Přál bych si uvést to, co pachatelé, ale také odpovědní političtí činitelé tolikrát v poválečném období nechtěli nebo nemohli vyslovit, že tedy to, co se tady stalo, byla brutální nespravedlnost,“ řekl. „Jsou to nevyřčené věty, které jsou druhou chybou, protože vymazávají vzpomínku na oběti,“ dodal. Nepřímo tak kritizoval například svého předchůdce Johannese Raua. Ten navštívil v roce 2000 další místo nacistického masakru Kalavryta na Peloponésu, kde došlo k zavraždění více než 1 300 mužů z městečka a okolních vesnic. Rau uznal německou „vinu“, ale výslovně se neomluvil.

Podobné gesto pokory jako dnes v Řecku Gauck v minulých letech projevil ve Francii, Itálii nebo v českých Lidicích, které nacisté vypálili v roce 1942.

Gauckovu návštěvu provázely v Aténách demonstrace odpůrců Německa i kvůli současné ekonomické krizi, za jejíž dopady činí část Řeků odpovědný Berlín. Gauckův příjezd oživil i požadavky na to, aby Němci zaplatili odškodnění za okupaci a tehdejší vyplundrování řecké státní kasy.

Vydáno pod