Clintonová: Obama je můj kandidát

Denver (Colorado) - Hillary Clintonová v úterý na nominačním sjezdu Demokratické strany podpořila svého rivala z primárek Baracka Obamu coby prezidentského kandidáta. Na nominačním sjezdu demokratické strany prohlásila, že Obama je jejím kandidátem. Uvedla, že si demokraté souboj s republikány nemůžou dovolit prohrát. Američtí vyšetřovatelé mezitím popřeli zprávy, že se denverský sjezd mohl stát pro Obamu osudným. Zatčení muži prý nebyli schopni provést atentát.

Podle médií pronesla na sjezdu Hillary Clintonová jeden ze svých nejlepších politických projevů. Prý kdyby takový proslov pronesla během primárek, jistě by u delegátů zabodovala. Se vtipem Clintonová hovořila o prezidentování svého manžela, kriticky hovořila o vládě George Bushe, ironicky se vyjadřovala o republikánovi Johnu McCainovi. Zmínila se i o problémech běžných Američanů, dotkla se žhavého tématu - špatné ekonomické situace mnoha lidí ve Spojených státech.

Hlavním tématem ale byla jednota Demokratické strany. Bývalá první dáma Spojených států se druhý den sjezdu označila za Obamovu „hrdou příznivkyni“. Je to velmi silná podpora po tvrdém souboji v demokratických primárkách. Slova jako „jsem Barackovou hrdou příznivkyní“ nenechala na pochybách demokratické voliče ani konkurenční republikány. Všichni očekávali, jestli prohlášení někdejší první dámy bude dost rozhodné, aby rozdělenou stranu spojilo.

Clintonová:

„Barack je můj kandidát a musí být naším prezidentem.“

„Ať jste volili mě nebo Baracka, nyní je čas se sjednotit jako jediná strana s jediným cílem,“ vyzvala demokratické voliče Clintonová. Spojené státy podle ní nepotřebují další čtyři roky „posledních osmi let“, udělala narážku na osmiletou vládu republikánů.

Obama, první černošský kandidát na post amerického prezidenta, podporu Clintonové potřebuje, protože díky ní může na svoji stranu získat bílé voliče z dělnických profesí.

Obavy nejsou nepodložené. Dvacet až třicet procent příznivců Hillary Clintonové podle průzkumů Obamu volit nechce. Někteří dokonce zvažují, že dají svůj hlas konkurenčním republikánům. Oficiální nominaci na demokratického kandidáta by měl Obama získat na sjezdu ve čtvrtek.

A poslední den stranického sjezdu se ke slovu dostane právě Barack Obama - ten chystá na velkém stadionu obrovské představení doprovázené ohňostrojem a výbuchy konfet. Během závěrečného projevu představí Obama svůj program, vymezí se vůči republikánskému kandidátovi Johnu McCainovi. Pro ilustraci jednoty Demokratické strany ho na pódium doprovodí Hillary Clintonová a kandidát na viceprezidenta Joseph Biden.

Pokud by Barack Obama v listopadových volbách zvítězil, stal by se prvním černošským prezidentem Spojených států. Do té doby ho ale čeká tvrdý předvolební boj s favoritem republikánů Johnem McCainem. A ten podle posledních průzkumů Obamův náskok vyrovnává.

Zatčení muži by nebyli schopni atentátu na Obamu

Vyšetřovatelé mezitím popřeli zprávy, že se denverský sjezd mohl stát pro Obamu osudným. Policie v neděli a pondělí zatkla tři muže. Všichni byli pod vlivem drog. Kvůli rasistickým prohlášením a zbraním, které u nich našla, zahájila vyšetřování z možné přípravy atentátu na Baracka Obamu. Podle vyšetřovatelů by toho ale nebyli schopni.

„Neexistují uspokojivé důkazy, že by zmíněná prohlášení byla skutečnou hrozbou ve smyslu porušení zákona nebo že by existovalo jakékoli spiknutí s cílem uškodit senátoru Obamovi,“ komentoval situaci denverský prokurátor.

Republikáni připomněli pochybnosti ohledně Obamy

Zatímco demokraté po projevu zdůrazňovali svou novou jednotu, tým Obamova republikánského soupeře Johna McCaina připomněl, že Clintonová v uplynulých měsících vyjadřovala pochybnosti nad schopností Obamy vést Spojené státy. Zdůraznil také, že v nynějším projevu nikdy neřekla, že je už připraven vést zemi. Republikáni v tom vidí pokračující skrytou zášť Clintonové vůči Obamovi.