Únosci súdánského letadla propustili všechny cestující a vzdali se

Chartúm/Tripolis - Oba únosci, kteří v úterý přinutili letadlo súdánské společnosti Sun Air přistát v Libyi, se dnes vzdali libyjským orgánům. Již předtím propustili všechny pasažéry, na palubě bylo osm členů posádky a dva únosci. Ti původně odmítali vyjednávat a požadovali palivo a mapy, aby mohli odletět do Paříže. Na palubě bylo necelých sto lidí, všichni jsou v pořádku.

Nadále panují nejasnosti, kdo za únosem letadla stojí. Podle televize Al-Džazíra letadlo unesli členové frakce Súdánského osvobozeneckého hnutí. Mluvčí rebelů to ale odmítl. Spekuluje se o tom, že únos byl odpovědí na pondělní útok vládních sil na uprchlický tábor Kalma v Dárfúru, kde vládní jednotky údajně zastřelili několik desítek lidí.

Podle libyjských úřadů bylo na palubě letounu Boeing 737 celkem 95 osob - 87 cestujících a osm členů posádky. Cestující byli po 20 hodinách strávených v letadle bez pití a jídla zcela vyčerpáni. Mezi nimi měli být i tři vysoce postavení členové druhé frakce SLM, která vedla dialog se súdánskou vládou; byli tu i další lokální politici z Dárfúru, dva egyptští policejní důstojníci, dva Etiopané a jeden Uganďan

Letadlo směřovalo z válkou stiženého Dárfúru do súdánského hlavního města Chartúmu. Půl hodiny po startu únosci se zbraní v ruce přinutili pilota ke změně směru. Egyptská Káhira, kam chtěli doletět, stroj nepřijala. Žádosti o přistání vyhověla libyjská oáza Kufra, jelikož letadlu začalo docházet palivo.

Pilot letadla libyjským úřadům řekl, že únosci patří k frakci dárfúrského rebelského Súdánského osvobozeneckého hnutí (SLM). Dále pak uvedl, že to jsou přívrženci Abdala Váhida Muhammada Núra, který žije v Paříži a s nímž se chtějí setkat. Zástupce této skupiny však popřel, že by její členové letadlo unesli. Tato frakce v roce 2006 odmítla podepsat se súdánskou vládou mírovou dohodu. „Únosu jsme se neúčastnili. Je to naprosto proti našim záměrům, hodnotám a cílům,“ prohlásil mluvčí frakce a dodal, že jeho skupina tento čin odsuzuje.

Zástupce společnosti Sun Air agentuře Reuters řekl, že podle jeho názoru únosci nepatří k žádné povstalecké skupině a letadlo unesli pouze z osobních důvodů. Důkazy pro tyto závěry ale neuvedl.

V Dárfúru zuří povstání proti vládě v Chartúmu už od roku 2003. Humanitární krize v tomto regionu zasáhla čtyři miliony lidí. Ozbrojený konflikt si podle OSN dosud vyžádal přes 300 tisíc mrtvých a vyhnal z domovů 2,2 milionu osob. Súdánská vláda ale tyto údaje popírá a připouští pouze 10 tisíc mrtvých.

  • Trasa uneseného letadla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/380/37947.jpg
  • Cestující propuštění z uneseného súdánského letadla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/381/38096.jpg
  • Abdal Váhid Muhammad Núr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/381/38093.jpg