V Soči začala paralympiáda. Ceremoniálu se zúčastnil jediný Ukrajinec

Praha – Vyhrocená situace na Krymu se dotýká i paralympiády v Soči, která byla slavnostně zahájena dnes večer. Někteří ukrajinští sportovci původně zvažovali neúčast na Hrách, nakonec je ale bojkotovat nebudou. Požadují ale od ruského prezidenta, aby zaručil mír po dobu konání Her. Účast ale odřeklo již několik politických reprezentací v čele se Spojenými státy a Velkou Británií. Ani za Českou republiku nikdo z oficiálních míst do Soči nedorazí – důvodem je prý časová vytíženost. Samotní čeští sportovci ale na paralympiádě chybět nebudou.

Vedení ukrajinského týmu nakonec oznámilo, že handicapovaní sportovci se soutěží zúčastní. „Chceme startovat - za mír na Ukrajině, v Evropě i celém světě,“ prohlásil Valerij Šuškevič, předseda ukrajinského paralympijského výboru. Vyzval zároveň ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zaručil sportovcům mír po dobu Her. Šuškevič řekl, že pokud by ruští vojáci během paralympiády napadli Ukrajinu, jejich tým by z Her odstoupil. „A nevím, do jaké míry se sportovci mohou teď soustředit na své výkony,“ dodal. 

Na protest proti postupu Ruska na Krymu se slavnostního zahájení paralympijských her zúčastnil pouze jediný ukrajinský zástupce – vlajkonoš Mychajlo Tkačenko. Ukrajina přitom poslala do Soči 74členou výpravu. Tkačenka uvítali diváci na stadionu ohromným potleskem.

Ceremoniál se před zraky předsedy MOV Thomase Bacha a šéfa mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Philipa Cravena jinak obešel bez protestů. Pouze členové dvou týmů (Řecka a Číny) ale mávali vedle svých i ruskými vlaječkami. Otevírací formuli paralympiády pronesl stejně jako před měsícem při ZOH ruský prezident Vladimir Putin.

Tím, že do Soči nevyšle své sportovce, pohrozilo i Německo. Tamní paralympijský výbor by prý zrušil účast na Hrách v Soči, pokud by spolkové ministerstvo zahraničí vydalo varování pro cestu do dějiště paralympiády. Nicméně kvůli ekonomickým a zejména energetickým vazbám němečtí zástupci na paralympiádě budou, ač se „smíšenými pocity“. „Nemůžu ignorovat politickou situaci, ale stejně tak mám největší respekt pro handicapované sportovce a sportovkyně,“ podotkl náměstek ministerstva vnitra Ole Schroeder.

Prezident USA Barack Obama prohlásil, že paralympiády se sice zúčastní američtí sportovci, ale nikdo z Bílého domu. Bojkotovat paralympijské hry bude i politická reprezentace Velké Británie, která stejně jako další západní státy obviňuje Moskvu z porušování mezinárodního práva a narušení územní celistvosti Ukrajiny. „Kvůli vážné situaci na Ukrajině si (ministr zahraničí) William Hague a já myslíme, že by bylo nevhodné pro britské ministry, aby se zúčastnili paralympiády v Soči,“ uvedl britský premiér David Cameron na Twitteru. Cestu do Soči odřekl i britský princ Edward, syn královny Alžběty II., který byl před dvěma lety patronem londýnské paralympiády.

Čeští sportovci se k bojkotu nepřipojí

Také zástupci České republiky budou na letošní paralympiádě chybět. „Zástupci ministerstva školství měli na zahájení odjet, ale neodjeli,“ uvedla tisková mluvčí Českého paralympijského výboru Tereza Jelínková. Oficiální důvodem je časová zaneprázdněnost.

Česká paralympijská reprezentace se ale k případnému bojkotu Her nepřipojí. „Situaci monitorujeme, ale nedošlo to tak daleko, že by někdo akci chtěl opustit nebo bojkotovat. Ve vesnici potkáváme i ukrajinské sportovce a ani oni se zatím nechystají k bojkotu. Naši sportovci se soustředí pouze na svoje sportovní výkony,“ uvedl vedoucí české paralympijské výpravy Roman Suda. „Naše výprava se zabývá sportem, ne politikou,“ doplnila mluvčí Tereza Jelínková a odvolala se na regule Mezinárodního paralympijského výboru, podle kterých se mají sportovci zdržet politických vyjádření.

Zatímco před měsícem byla hlavním tématem lidská práva a homofobní zákon v Rusku, teď je terčem kritiky vojenská intervence na Ukrajinu, respektive na Krym, vzdálený jen necelých pět set kilometrů od Soči. V Soči by mělo o medaile usilovat do 16. března na 1 600 handicapovaných sportovců. Český tým čítá osmnáct sportovců, z toho čtrnáct sledgehokejistů.