Co bylo, bylo. Obama tlačí Izrael a Turecko do přátelského objetí

Washington – Spojené státy se snaží ukončit mrazivé mlčení mezi Tel Avivem a Ankarou, které začalo před čtyřmi lety po izraelském zásahu proti flotile s tureckými aktivisty. Prezident Barack Obama přesvědčil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k vyjednání dohody, která má poškozené vztahy mezi oběma blízkovýchodními spojenci Bílého domu urovnat.

Podle zpravodajů ČT ve Washingtonu a Tel Avivu je americká angažovanost v turecko-izraelských vztazích motivovaná především současnou krymskou krizí; Bílý dům se snaží stabilizovat komunikaci mezi svými klíčovými blízkovýchodními spojenci, tím spíš, že je Turecko členem Severoatlantické aliance a že jeho břehy omývá Černé moře.

K poškození vztahů Ankary a Tel Avivu došlo na konci května 2010. Izrael tehdy ve Středozemním moři vojensky zasáhl proti konvoji lodí, které směřovaly do pásma Gazy. Z Turecka vypravená flotila se snažila prolomit izraelskou námořní blokádu a doručit humanitární pomoc na území ovládané palestinskými radikály z hnutí Hamas. Při zásahu izraelských jednotek zemřelo devět pasažérů; celá operace vyvolala mezi Izraelem a Tureckem ostrou diplomatickou roztržku.

V současnosti je stav takový, že turecká ambasáda v Izraeli nemá už skoro čtyři roky velvyslance a do Ankary se zatím nemůže vrátit ani jeho izraelský protějšek, kterého místní úřady vypověděly rok po incidentu. Ihned poté byla přerušena také vojenská a hospodářská spolupráce a loni Izrael zmrazil také více než padesátiletou kooperaci zpravodajců. Reagoval tím na aféru, kdy šéf turecké rozvědky prozradil Íránu jména deseti íránských agentů Mossadu a většina z nich byla popravena (čtěte víc).

Expertka na izraelsko-turecké vztahy Gallia Lindestraussová navíc připomíná, že turecký premiér Recep Tayyip Edogan nyní považuje Mossad za hybatele korupčního skandálu, který Ankarou zmítá už několik měsíců (o turecké aféře čtěte více zde).

Dohoda je na stole. Příbuzní obětí dostanou miliony dolarů

Předseda izraelské vlády Netanjahu se svému tureckému protějšku za zásah proti konvoji omluvil už před rokem, k zásadnějšímu zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi to ale nevedlo. Americký prezident Barack Obama nyní Netanjahua během jeho americké návštěvy přemluvil k tomu, aby obě země vyjednaly dohodu.

„Jsem více méně seznámený s podrobnostmi a osobně se domnívám, že jsme blízko podepsání dohody - tedy vlastně blízko návratu k normálním vztahům mezi Tureckem a Izraelem,“ uvedl pro ČT bývalý izraelský velvyslanec v Turecku Pini Avivi. Rodiny devíti tureckých obětí mají dostat celkem mezi 23 a 30 miliony dolarů.

Turecký premiér Erdogan ovšem žádá i ukončení izraelské blokády palestinské Gazy, které stálo na počátku celého konfliktu. Uklidnění vztahů mezi jedinými dvěma nearabskými mocnostmi Blízkého východu nejspíš dostane šanci až po tureckých komunálních volbách na konci měsíce.

Obama si vynutil smír mezi Tel Avivem a Ankarou (zdroj: ČT24)