Při pietní vzpomínce na Cháveze došlo i na slzný plyn

Caracas – První výročí úmrtí venezuelského exprezidenta Huga Cháveze si dnes nejen v Caracasu připomínaly desetitisíce jeho stoupenců. Do ulic metropole vyjely tanky a další armádní technika při velké vojenské přehlídce a před mauzoleem s Chávezovými ostatky se vytvořila dlouhá fronta. Přestože někteří opoziční vůdci vyzvali k přerušení několik týdnů trvajících protivládních protestů, došlo v Caracasu i v jiných městech k několika střetům; policie demonstranty rozehnala slzným plynem.

Chávezově památce se v Caracasu kromě celé venezuelské elity poklonil také kubánský prezident Raúl Castro. Chávezův nástupce v prezidentském úřadě Nicolás Maduro, jehož popularita za tou Chávezovou výrazně zaostává, mohl dnes využít několika vzpomínkových akcí, aby se opět pokusil získat kolísající přízeň davů. „Chávez odešel do historie jako člověk, jenž oživil Simóna Bolívara,“ připomněl na jedné z pietních akcí jihoamerického hrdinu boje za nezávislost.

Hugo Chávez, který Venezuele vládl 14 let, patřil k nejkontroverznějším postavám světové politiky poslední doby. Ve své zemi měl tento levicový populista s diktátorskými sklony mnoho příznivců, a když před rokem zemřel na následky rakoviny, jeho rakev ve smutečním průvodu vyprovázely statisíce Venezuelanů. Blízký přítel a žák kubánského diktátora Fidela Castra byl a je pro velkou část Venezuelanů národním hrdinou a spasitelem, který jim štědrými sociálními programy zajišťoval bezplatné školy a lékaře. Pro jiné je však autokratickým a samolibým populistou, jenž si ropou kupoval přízeň doma i v dalších zemích regionu.

Skupiny opozičních demonstrantů však daly přímo v Caracasu hlasitě najevo, že pokračování socialistické politiky, vysoké zločinnosti a korupce v zemi jim není po chuti. Stovky protestujících studentů stejně jako v minulých dnech zablokovaly některé ulice barikádami z odpadků, což způsobilo velké dopravní zácpy. Demonstranti začali proti zasahujícím policistům házet kameny, policie odpověděla slzným plynem. Na západě země zemřel během barikádového protestu řidič, který havaroval se svým vozem, když se snažil projet jednou z barikád.

Maduro však čelí v posledních týdnech masovým demonstracím tlaku, s nímž se na rozdíl od Cháveze zatím nedokázal vypořádat. Protestující Venezuelané vytýkají vládě neschopnost bojovat s vysokou inflací či s nárůstem kriminality, stejně jako s korupcí a nedostatkem základního zboží v obchodech. Od začátku protestů 4. února byly zatčeny stovky lidí a 18 jich bylo zabito.