Při chemických útocích byly použity zbraně syrské armády

Damašek - Loňské chemické útoky v Sýrii byly spáchány zbraněmi ze skladů syrské armády. Potvrdili to mezinárodní vyšetřovatelé. Zjištění předali Radě OSN pro lidská práva. Podle rezoluce Rady bezpečnosti má být syrská „chemie“ zlikvidována do konce června. Sýrie je ale s vývozem hluboko za dohodnutým harmonogramem.

Vyšetřovací tým OSN vedený Brazilcem Paulem Sérgiem Pinheirem už ve své loňské zprávě dokázal, že v Sýrii byly použity chemické zbraně. Damašek a jeho spojenci to původně popírali.

O původu použitých látek panovaly pochybnosti

V nejnovější zprávě stojí, že při loňském útoku spáchaném 21. srpna v Ghútě u Damašku a také při březnovém útoku na Chán al-Asal u Aleppa byly použity chemikálie shodných vlastností. „Vzhledem k povaze, kvalitě a množství použitých látek je jasné, že útočníci měli přístup do skladů chemických zbraní syrské armády a měli také vybavení a znalosti o tom, jak bezpečně manipulovat s velkým množstvím chemických látek,“ stojí ve zprávě.

Arabista Jan Čuřík:

„Při pohledu na syrskou válku není jistota v ničem, nicméně ta válka má svou určitou logiku. A předměstí Damašku slouží jako logistické zázemí, určitá forma úkrytu pro povstalce a bylo by velmi nelogické, aby proti sobě takto poštvali tamní obyvatele.“

Prosincová zpráva inspektorů OSN konstatuje, že chemické zbraně byly použity na pěti ze sedmi prověřovaných míst: kromě Ghúty a Chán al-Asalu také v Džabáru, Sarákibu a Ašrafíja Sahnája jižně od Damašku. Ve dvou případech chemické látky zasáhly pouze vojáky, v dalším také civilisty. Na čtyřech místech byl použit nervový plyn sarin, z toho jednou ve velkém množství.

Arabista: V chemickém útoku opozice na obyvatele není logika (zdroj: ČT24)

Z americké intervence nakonec sešlo

Zprávy o použití chemických zbraní v konfliktu vyvolaly loni široká diplomatická jednání. Spojené státy vyhrožovaly režimu Bašára Asada odvetným útokem. V září byla ale přijata rezoluce RB OSN. Ta podobnou akci odsoudila, zakázala syrskému režimu vyrábět i skladovat chemické zbraně a nařídila Damašku spolupracovat při jejich likvidaci. Damašek s tím souhlasil a poskytl seznam lokalit, kde zbraně skladuje a vyrábí.

Likvidaci syrského chemického arzenálu zajišťuje Organizace pro zákaz chemických zbraní. Podle rezoluce RB OSN mají být zbraně zničeny do půlky příštího roku. Likvidovat se mají mimo území Sýrie. Jejich vývoz oproti harmonogramu vázne. Zatím se podařilo vyvézt asi třetinu z 1 300 tun chemikálií, mezi nimiž je i sarin a yperit.

  • Vyšetřovatelé OSN dnes radě pro lidská práva předali zprávu hodnotící celkově situaci v Sýrii.
  • Odsuzují v ní například obléhání jako vojenskou metodu používanou pro získání území. V obležení je podle ní na různých místech asi 250 tisíc lidí, kteří čelí pravidelnému bombardování dělostřelectva a letectva. Nedostává se jim potravin, léků a zdravotní péče.