Souboj o Krym se vede i na síti: hackerské útoky a desinformace

Kyjev/Moskva - Hlavní událostí pro média je nepochybně situace na Ukrajině. Stejně tak ukrajinskou krizí ale žije i internet. Na síti se jen od začátku tohoto týdne rozšířilo několik zpráv, jež se později ukázaly jako nepravdivé či byly dementovány. Navíc podle deníku The New York Times hackeři z obou stran konfliktu o Krym provádějí velké počítačové útoky proti zpravodajským serverům protistrany.

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je po smrti. Tweet s touto informací, že politik v noci na úterý podlehl infarktu, uveřejnil jeden z nejstarších zpravodajských serverů na Ukrajině - lb.ua. Zpráva se začala rychle šířit v médiích i mezi oficiálními představiteli.

Později se však ukázalo, že je Janukovyč živ a zdráv. Spekulace dokonce musel na včerejší tiskové konferenci popírat sám ruský prezident Vladimir Putin nebo poslanci ruské Státní dumy. Ti Janukovyčovy odpůrce obvinili z mediální války.

Přímo horkou válkou však zaváněla pondělní informace ruské tiskové agentury Interfax. Podle ní dal velitel ruské Černomořské flotily zbývajícím ukrajinským posádkám na Krymu ultimátum, aby se do úterního rána vzdaly, jinak se stanou terčem ozbrojeného útoku. Ruské ministerstvo obrany i tuto informaci dementovalo, podle mluvčího rezortu byly tyto zprávy „naprostý nesmysl“. Ruská administrativa údajné ultimátum popřela na Facebooku - více čtěte zde.

Tisková konference Vladimira Putina
Zdroj: Nikolsky Alexei/ČTK/ITAR-TASS

Naposledy Kreml dementoval slova prezidentova ekonomického poradce Sergeje Glazjeva. Ten v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti prohlásil, že je Moskva připravena vzdát se dolaru jako rezervní měny a přestat splácet dluhy americkým bankám, pokud na ni Washigton kvůli její invazi na Krym uvalí sankce.

Ukrajina vládne Twitteru

Zprávy o vývoji událostí na Krymu přitom veřejnost zajímají. A to nejen lidi žijící přímo na Ukrajině či v jeho bezprostředním okolí, ale téměř na celém světě. Naznačil to například výzkum analytické společnosti Trendsmap, podle které i během nedělního večera při předávání Oscarů uživatelé Twitteru častěji zmiňovali ukrajinskou krizi než filmové ceny.

Krize na Ukrajině ovládla sociální sítě (zdroj: ČT24)

Ve srovnání tweetů, které bylo možné lokalizovat a byly psány v angličtině či španělštině, zmínky o Ukrajině dominovaly jak nad Oscary, tak syrskými boji i vyhrocenou politickou krizí ve Venezuele. Tento trend byl patrný nejen Evropě, ale i v Severní Americe a Asii.

Z Ruska se stali nacisti

Význam nových technologií v mezinárodně-politických sporech informačního věku se znovu projevuje i v aktuální krizi. Americký deník The New York Times (NYT) zjistil, že prozápadní i proruské ukrajinské zpravodajské weby zažívají v poslední době nezvykle vysoký počet útoků DDoS (denial-of-service, odmítnutí služby). Hackeři při nich zaplaví server vysokým počtem požadavků ve stejnou chvíli, a vyřadí ho tak z provozu.

Hacknutý web stanice Russia Today
Zdroj: ČT24/The Hacker News

Při nejméně jednom případu se hackerům úspěšně podařilo znectít internetovou stránku Kremlem financované zpravodajské sítě Russia Today, kde v titulcích a článcích slovo „Rusko“ nahradilo slovo „nacisti“. Jeden z titulků pak například zněl: „Putin: Nacističtí obyvatelé, vojáci jsou ohrožováni na Ukrajině, potřebují ochranu ozbrojených sil.“

Šéf NBÚ: Rusové byli v kyberútocích silnější

Vzájemné kyberútoky mezi Ukrajinou a Ruskem dnes českým poslancům potvrdil šéf Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. Rusko podle něj napadlo komunikační infrastrukturu, rušilo i odposlouchávalo telefonní hovory. Hackeři prý také napadli ukrajinské vládní weby. „Domníváme se, že skutečně Rusko chce demonstrovat, že i v této oblasti má velice dobré schopnosti,“ uvedl Navrátil.

Podobné typy útoků jsou podle něj při konfliktech v poslední době již běžné. „Ale tady je to ještě mnohem markantnější,“ vysvětlil šéf NBÚ. Konfliktu v kyberprostoru se podle něj zúčastnili Ukrajinci i Rusové. Ruské aktivity ale byly silnější. „Základní byl útok na komunikace,“ konstatoval Navrátil s tím, že se aktivity ve virtuálním prostoru nedotkly žádného z Čechů

Kybernetický útok
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Zatím ale podle citovaných NYT odborníků aktivita hackerů nedosahuje ani úrovně počítačových útoků zaměřených na Estonsko v roce 2007, které tuto pobaltskou zemi téměř ochromily, ani úrovně útoků proti Gruzii o rok později. Tehdy byly během posledních týdnů před ozbrojeným rusko-gruzínským konfliktem servery hostící gruzínskou vládu, média, komunikace a dopravu ochromeny masivním přívalem dat.

Vydáno pod