Britská vláda dnes rozhoduje o osudu jaderných elektráren

Londýn - Britská vláda dnes bude rozhodovat o tom, zda se v zemi budou dále stavět jaderné elektrárny. Debata o této otázce se vede již pět let, během nichž se změnily podmínky na světových energetických trzích. Rapidně vzrostly ceny elektřiny, zemního plynu či ropy.

Redaktor BBC Ivan Kytka se domnívá, že britská vláda výstavbu povolí. Pro Dobré ráno uvedl, že Británie začala stavět jaderné elektrárny už v 50. letech a životní cyklus jejich první generace vyprší během deseti či patnácti let.

Podle odpůrců jaderné energetiky v Británii a jejího dalšího rozvoje by země měla sáhnout k zefektivnění současných energetických zdrojů a přijmout opatření k poklesu energetické spotřeby. Proti rozvoji jaderné energetiky jsou menšinoví opoziční liberální demokraté, britští zelení a ekologická hnutí, jako např Greenpeace.

Vedení této organizace kritizovalo Londýn, že podporuje jaderné elektrárny bez ohledu na jejich bezpečnostní rizika a že oproti ostatním evropským státům opomíjí vývoj obnovitelných zdrojů, jakým je například sluneční energie. Nejvyšší soud v Londýně dal loni této organizaci za pravdu, že britská vláda nepostupovala správně při plánování jaderných elektráren.

Trh s energií v Británii i její výroba jsou plně privatizovány, takže odpovědnost za výstavbu jaderných elektráren i likvidaci odpadu spočívá na šesti velkých společnostech. Energie z jádra se na celkové výrobě elektřiny v Británii v současné době podílí asi z 20 procent. Zemi ale hrozí, že do 20 let tento podíl klesne na pouhých šest procent. Do roku 2025 totiž doslouží všechny jaderné elektrárny kromě jedné.

Loni Británie uskutečnila demolici první komerčně využívané atomové elektrárny na světě. Západoanglický komplex Calder Hall zahájil svůj provoz v roce 1956, poslední reaktor byl definitivně odstaven v březnu 2003. Komplex tvořilo 62 budov. Podle jeho ředitele Paula Brennana se už zdivo 88 metrů vysokých chladících věží začínalo rozpadat, a proto bylo třeba elektrárnu zbourat. První nukleární reaktory byly pro vědecké účely postaveny již před Calder Hall, ale až toto zařízení vyrábělo dostatek elektrické energie pro její komerční využití.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/41/4085.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/41/4083.jpg
Vydáno pod