Invazi na Krym odsoudili Putinovi poradci, moderátorka RT i historik Zubov

Moskva – Ruská invaze na ukrajinský Krym vyvolala ostrou roztržku na zasedání kremelské rady pro lidská práva, která je poradním orgánem prezidenta Vladimira Putina. Moskevský rozhlas informoval, že část členů rady včetně jejího předsedy Michaila Fedotova schválila prohlášení odsuzující ruskou akci a žádající stažení invazních vojsk. Odpůrci rezoluce signatáře označili za „agenty Západu“. Nečekaně kriticky se k ruské invazi v živém vysílání ruské televize RT vyjádřila i americká moderátorka Abby Martinová. Za kritiku invaze přišel o místo profesor prestižní diplomatické akademie MGIMO.

Šestatřicet členů rady pro lidská práva v prohlášení požadovalo „plně vyloučit využití ozbrojených sil při urovnání vnitropolitické krize na Ukrajině“. Proti takové formulaci se ostře postavil člen rady Igor Borisov a další dva jeho kolegové. Borisov v prohlášení poukázal na to, že prohlášení proti okupaci Krymu bylo sepsáno v angličtině, což je podle něj důkaz „diktátu Západu“.

„Nechápu, proč v radě zasedají agenti Západu,“ řekl Borisov. Prohlášení má podle něj „prosadit zájmy zahraničních mocností, které jsou cizí ruskému státu“. Než vedení rady zjedná nápravu, nehodlají se Borisov a jeho další dva stoupenci jednání tohoto orgánu účastnit.

Moderátorka RT odsoudila okupaci Krymu

Kritika postupu Moskvy na Krymu zazněla v pondělí zcela nečekaně i z ruské státní televize RT. Americká moderátorka Abby Martinová v pondělí na konci svého pořadu odsoudila ruskou invazi a zdůraznila, že je proti jakémukoliv vměšování do vnitřních záležitostí suverénní země. „To, co udělalo Rusko, je špatné,“ prohlásila s tím, že ve svém pořadu vojenskou agresi Ruska nehodlá obhajovat a omlouvat a že to, že pracuje pro televizi RT, ještě neznamená, že není nezávislá. Martinová připustila mezery ve znalostech ukrajinských dějin, dodala ale, že bez ohledu na to „vojenská intervence nikdy není řešení.“ Vyjádřila naději, že se současnou „strašnou“ situaci podaří urovnat mírovou cestou. Zpravodajské krytí eskalující krize ji podle jejích slov zklamalo a hemží se prý desinformacemi. Slíbila, že bude říkat pravdu tak, jak ji vidí ona. Vedení RT k vystoupení své moderátorky později uvedlo, že respektuje její vlastní názor, nicméně ji pošle na Krym, aby dostala možnost udělat si vlastní obrázek o situaci přímo na místě.

Televizní stanice RT byla založena v roce 2005. Je financována ze státního rozpočtu a jejím cílem je šířit stanoviska ruské vlády v zahraničí. Západní média stanici často obviňují, že je hlásnou troubou Kremlu.

Moderátorka státní ruské TV odsoudila krymskou invazi (zdroj: ČT24)

Protest rady pro lidská práva proti ruskému zásahu na Krymu je jedním z mála projevů nesouhlasu, o nichž informovala ruská média. V Moskvě a v Petrohradu se v minulých dnech konalo několik demonstrací, které ruská policie rozehnala. Padly už první administrativní tresty, desítky dalších lidí ve vazebních celách nebo na svobodě na verdikt čekají.

Ruský profesor přišel za kritiku invaze o místo

Za přirovnání ruské okupace Krymu k anšlusu Rakouska nacistickým Německem v roce 1938 přišel o místo historik Andrej Zubov, který přednášel na diplomatické akademii MGIMO. „Mému otci přes vedoucího katedry vzkázali, že jej rektor propouští,“ oznámila profesorova dcera Irina. Zubov své přirovnání publikoval v liberálním listu Vedomosti pod titulkem „To už tady bylo“. Serveru slon.ru řekl, že nejprve obdržel ultimátum, aby sepsal vlastní žádost o propuštění, anebo bude vyhozen. Odpověděl, že nic psát nebude, ať ho vyhodí sami, když chtějí. Představitelé MGIMO se k propuštění Zubova dosud oficiálně nevyjádřili.

Zubov jako historik publikoval pět monografií a na 150 vědeckých prací. Je také jedním z autorů základů sociální koncepce ruské pravoslavné církve.

Ruská opozice dnes oznámila, že na sobotu 15. března svolává do centra Moskvy „masový protiválečný mítink“. Jeho uspořádání podléhá souhlasu moskevské radnice. Ruská policie dnes před ministerstvem obrany zatkla desítky aktivistů, kteří protestovali proti počínání ruských vojáků na Krymu, který Moskva de facto okupuje.

ČT24.cz o dění na Ukrajině

Vydáno pod