Reeva křičela hrůzou, popsala u soudu s Pistoriusem sousedka

Pretoria – V jihoafrické Pretorii začal soud s šestinásobným paralympijským vítězem Oscarem Pistoriusem, obviněným z vraždy přítelkyně Reevy Steenkampové. Sedmadvacetiletý atlet partnerku usmrtil loni 14. února, když po ní vystřelil skrz dveře, zatímco byla na toaletě. Pistorius odmítá vinu ve všech bodech obžaloby - vedle vraždy je obžalován také z nedovoleného ozbrojování.

Na dnešním jednání byla na programu především výpověď svědkyně Michelle Burgerové. Sousedka známého páru vylíčila, jak v době nešťastné události zaslechla z Pistoriusova domu hrůzný křik a čtyři výstřely: „Strach v hlase té ženy je u soudu těžké vysvětlit. To, co jsem tehdy večer slyšela, mě velmi traumatizovalo.“

Zástupce obhajoby Kenny Oldwadge přečetl prohlášení svého klienta a naznačil, jakým způsobem se bude Pistorius hájit. Steenkampovou prý zastřelil omylem, protože ji považoval za zloděje. „Šel jsem ozbrojený ke koupelně, abych chránil Reevu i sebe,“ uvedl sportovec s podkolenními amputacemi v prohlášení.

Po rozhovoru s partnerkou předtím šel na balkon pro dva ventilátory, a když uslyšel podezřelé zvuky z koupelny, nevšiml si, že Steenkampová mezitím z ložnice odešla právě tam. Střílet pak začal kvůli tomu, že ho zvuky vylekaly a obával se, že bez nasazených protéz by se zloději neubránil. Svou verzi řekl sportovec policistům hned po tragické střelbě.

Oscar Pistorius před soudem
Zdroj: ČTK/AP/Herman Verwey Media24-Pool

Hlavním argumentem obžaloby má být přitom právě skutečnost, že si Pistorius před použitím zbraně nasadil protézy. Nově zpracovaná balistická analýza to však podle informací jihoafrické televize eNCA takřka s určitostí vyvrátila. Obhajobě se nelíbí ani způsob vyšetřování. „Místo činu bylo znečištěno, poškozeno a manipulovalo se s ním. Obžaloba stojí na nepodložených tvrzeních,“ stálo také v prohlášení.

Jihoafrický proces století

Začátek ostře sledovaného procesu vysílalo živě několik televizních stanic včetně speciálního kanálu, který se mu hodlá věnovat 24 hodin denně. Nad soudní budovou dokonce kroužil dron s kamerou.

„Chci se na Oscara podívat, pohlédnout mu do očí a sama si udělat jasno o tom, co Reevě udělal. Ať soud rozhodne jakkoli, budu ochotná mu odpustit, ale napřed mi musí pohlédnout do očí a vidět bolest, kterou mi způsobil,“ řekla médiím matka Steenkampové June.

Pitorius je před soudem (zdroj: ČT24)