KLDR propustila zadržovaného australského misionáře

Pchjongjang - Severní Korea propustila na svobodu australského misionáře, který byl v této komunistické zemi zadržen v únoru kvůli šíření křesťanství. Z KLDR byl následně vyhoštěn. Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA pětasedmdesátiletý John Short přiznal, že porušil zákony KLDR, a omluvil se.

KLDR obvinila Australana Johna Shorta ze zločinu, jehož se údajně dopustil tím, že rozdával biblické texty nedaleko buddhistického kláštera v severokorejské metropoli Pchjongjangu na výročí narození zesnulého vůdce země Kim Čong-ila 16. února.

„Hluboce se omlouvám za to, co jsem učinil, když jsem šířil biblické texty 16. února na den narozenin jeho excelence Kim Čong-ila,“ uvedl Australan v doznání datovaném 1. března. „Uvědomuji si, že média ve Spojených státech a v západních zemích, která tvrdí, že KLDR je uzavřená země bez náboženských svobod, jsou nepřesná a chybná,“ dodal misionář v dokumentu, který – jak upozornila agentura Reuters – používá jazyk charakteristický pro severokorejskou propagandu.

Severní Korea často propouští zadržované cizince výměnou za jejich přiznání, mnozí z nich ale po osvobození řeknou, že se přiznali nedobrovolně, kupříkladu pod hrozbou násilí. Agentura KCNA napsala, že Pchjongjang se rozhodl misionáře osvobodit mimo jiné s ohledem na jeho vysoký věk. Po propuštění odletěl do Pekingu, kde se ho ujali zaměstnanci australského velvyslanectví.

Komunistický režim zadržuje v současnosti ještě další dva misionáře. Američan Kenneth Bae byl odsouzen za podvratnou protistátní činnost a odpykává si 15 let nucených prací. Koncem února navíc Pchjongjang zveřejnil videonahrávku zadržovaného jihokorejského misionáře Kim Čong-uka, který se na videu doznává, že spáchal protistátní zločiny. KLDR prohlašuje, že Kim je jihokorejský špion, který se tajně pokoušel svrhnout její státní zřízení.

KLDR testovala další dvě rakety krátkého doletu

Severní Korea mezitím odpálila dvě střely krátkého doletu ze svého východního pobřeží nad moře. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejská média. Jedná se již o druhou raketovou zkoušku za posledních pět dní. Urazily vzdálenost asi 500 kilometrů, byly by tedy schopné zasáhnout cíle v Jižní Koreji či Japonsku.

Ve čtvrtek KLDR testovala čtyři rakety krátkého doletu, které byly rovněž odpáleny z východního pobřeží a směřovaly nad moře. Rakety měly dolet 200 kilometrů.

Severní Korea opět zkoušela rakety krátkého doletu (zdroj: ČT24)

Obě raketové zkoušky se uskutečnily v době, kdy v oblasti probíhají jihokorejsko-americké vojenské manévry. Ty Pchjongjang označuje za nácvik k invazi a často je provází výhrůžnými gesty adresovanými Spojeným státům a Jižní Koreji. Loni kvůli nim dokonce vyhrožovala jaderným úderem.