Zimbabwská opozice se zlobí na Mugabeho, že zahájil činnost parlamentu

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe po pěti měsících zahájil činnost nového parlamentu, kde je ale jeho strana v menšině. To se však nelíbí opozici, podle které na to nemá staronový prezident právo. Tyto výroky ale nezkazily Mugabeho optimismus. Prezident totiž tvrdí, že dohoda s opozicí o vytvoření nové vlády národní jednoty je už nablízku. Opozice je ale jiného názoru.

Zdá se, že Mugabe už vidí na obzoru konec povolební krize, která od březnového hlasování v zemi vládne. Podle prezidenta jsou orientační dohody hotové a podepíší je všichni, čímž mínil i Hnutí za demokratickou změnu (MDC).

K těmto slovům ale jaksi nesedí dnešní reakce opozice na to, že Mugabe sám zahájil činnost parlamentu. Podle politiků z MDC neměl tento krok učinit, dokud nejsou ukončeny rozhovory o vytvoření nové vlády. „Rozhovory neskončily,“ tvrdí mluvčí MDC Neslon Chamisa, podle kterého je otevření parlamentu arogantní a bezohledné.

Opozice:

„Zabíjeli jste, na to nezapomeneme.“

„Zabíjeli jste lidi, na to nezapomeneme,“ vykřikovali navíc během prezidentova projevu v parlamentu příznivci MDC, a naráželi tak na povolební násilí, které v Zimbabwe vypuklo.

Podle všeho tedy zatím opozice neplánuje smířit se s Mugabeho vládou a dnešní prezidentův krok navíc může ohrozit další průběh jednání. Pokud v nejbližší době Mugabe jmenuje novou vládu, bude to zřejmě definitivní konec jakýchkoli nadějí na vyřešení krize.

V březnových parlamentních volbách zvítězilo opoziční Hnutí za demokratickou změnu, které má nyní v dolní komoře poprvé od roku 1980 převahu nad poslanci Mugabeho strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Ani to ale zatím Mugabeho nedonutilo, aby se vzdal moci. Už pět měsíců se země zmítá v krizi, po březnových parlamentních volbách vypukla vlna násilí, kterou ještě zhoršuje závratná inflace.