Jeruzalém se zastavil, ultraortodoxní židé protestovali proti vojně

Jeruzalém - Jeruzalém zcela ochromila mohutná demonstrace ultraortodoxních židů. Nejmíň tři sta tisíc lidí protestovalo proti vládnímu plánu zrušit výjimku z povinné vojenské služby pro studenty náboženských škol. Demonstranti zaplnili ulice Jeruzaléma, zablokovali silnice a paralyzovali chod měst. Na klidný průběh dohlíželo 3 500 policistů a stovky záchranářů.

Protesty ortodoxních Židů v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Masová demonstrace zcela zastavila městskou i soukromou dopravu v Jeruzalémě i na hlavní dálnici, která metropoli spojuje s Tel Avivem. Podle policie se do protestů zapojilo přes 300 tisíc lidí. „Chceme ukázat svou jednotu a zastavit špatnou věc, kterou nám chtějí vnutit. Armáda neodpovídá našemu způsobu života. Není řízena našimi rabíny,“ uvedl jeden z účastníků protestu. Ultraortodoxní ukázka síly by tak měla varovat vládu, aby ustoupila od svých plánů zavírat do vězení náboženské odpírače vojenské služby. 

  • Protestující: „Vláda rozhodla, že studovat Tóru, chodit do náboženské školy, vlastně ctít své náboženství je nezákonné.“

Ultraortodoxních židů je dnes přes 700 tisíc, tedy zhruba desetina Izraele. Obě tato čísla ale rychle rostou a armáda se bez ultraortodoxních mladíků do budoucna prostě neobejde. Ultraortodoxní židé věnující se náboženskému studiu jsou ze služby v armádě vyčleněni, i když jinak je tato služba v Izraeli povinná jak pro muže, tak pro ženy. Běžní izraelští muži chodí na tříletou vojnu, ženy na dvouletou. Veřejnost stále hlasitěji požaduje, aby stejnou povinnost měli i studenti náboženských škol. Nejvyšší soud tak předloni rozhodl, že výjimka z armádní služby odporuje ústavě.   

Odpor vůči armádním plánům spojil jindy rozhádané rabíny ultraortodoxní komunity. Nenáboženské vládní strany jsou ale rozhodnuté dostat charedim do armády. Do vlády se totiž po loňských volbách nedostaly ultraortodoxní politické strany, které předtím změnu zákona o vojenské službě blokovaly. Ultraortodoxní komunita se rozrůstá a sekulární část společnosti poukazuje na to, že jen ona sama nemůže nést riziko při zajišťování obrany státu. Předpokládá se, že v příštích týdnech bude schválena právní úprava, která výjimku zruší. Jeruzalémská masová demonstrace nejspíš nebyla poslední.  

Ultraortodoxní židé jsou z armádní služby osvobozeni od založení Izraele v roce 1948. Tvoří asi desetinu ze zhruba osmi milionů obyvatel. Většina z nich se věnuje náboženskému studiu na plný úvazek, takže nepracují, neslouží v armádě a jejich rodiny žijí hlavně ze státní podpory.