Při střetech v ukrajinském Charkově bylo zraněno až 100 lidí

Charkov - Střety proruských aktivistů se stoupenci nové vlády si ve východoukrajinském Charkově vyžádaly až stovku zraněných lidí. Podle reportéra agentury AFP létaly vzduchem kameny a policie zasahovala ohlušujícími granáty, byla prý slyšet i střelba. Demonstrace na podporu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče se konala i v Doněcku, Oděse a Dněpropetrovsku.

Verze o tom, co se v Charkově stalo, se rozcházejí. Podle agentury Interfax se několik tisíc lidí shromáždilo před budovou regionální vlády a některým se podařilo dostat dovnitř a vyvěsit ruskou vlajku. Agentura DPA nicméně uvedla, že budovu nejprve obsadili příznivci Kyjeva a proruští demonstranti jen guvernérovo sídlo osvobodili.

Ve východoukrajinském Doněcku se na podporu Janukovyče sešlo asi 10 000 lidí. Doněck, kde žije početné ruskojazyčné obyvatelstvo, byl podobně jako Charkov považován za Janukovyčovu mocenskou základnu. Dav protestujících skandoval proruská hesla a mával ruskými vlajkami. Zazněly také výzvy připojit autonomní Krym k Rusku. Místní představitelé oznámili, že uspořádají referendum o budoucím statutu oblasti. „Neuznáváme kyjevské úřady, nejsou legitimní,“ prohlásil jeden z demonstrantů Pavel Guberev. Podle dalších je rozhodnutí Ruska o případné intervenci na Ukrajině správné. „Je na čase skoncovat s tímto bezprávím. Rusové jsou naši bratři. Podporuji jejich armádu,“ uvedl místní horník Genadij Pavlov.

Bouřlivé demonstrace se odehrály i v dalších městech na východě a jihu země, kde má sesazený ukrajinský prezident množství stoupenců. Protestující pálili ukrajinské vlajky a na vládních budovách je nahrazovali ruskými.

Na Krymu od pátku roste napětí. Proruská vláda tohoto autonomního regionu dnes požádala Moskvu o pomoc a dohodla se s ruským námořnictvem, které má v krymském Sevastopolu pronajatou základnu, na spolupráci při ostraze klíčových budov. Kyjev již v pátek označil události na Krymu za „ruskou vojenskou intervenci“. Moskva ale v sobotu schválila nasazení svých vojáků na Ukrajině.