Narkobaron Prcek nám aspoň dal práci! skandovaly davy v Mexiku

Culiacán (Mexiko) – Mexické úřady zveřejnily záběry drogového krále Joaquína Guzmána ve vězení. O nejhledanějšího drogového zločince měli zájem i Američané. Mexická justice chce ale nejdříve uspořádat proces ve vlastní zemi. Do ulic metropole státu Sinaloa dnes vyrazily na dvě tisícovky Mexičanů, kteří se domáhali osvobození dopadeného narkobarona, přezdívaného „Prcek“ (El Chapo). Demonstraci obyvatel státu, v němž Guzmán dlouhá léta úřadoval, musela ukončit až policie.

Protestní pochod prošel půlmilionovým městem Culiacán, na jehož chod měl do Guzmánova zatčení významný vliv jeho kartel Sinaloa. „Joaquín Guzmán nám dával práci, ne jako vy, zkorumpovaní politici,“ hlásal jeden z transparentů, zatímco stovky mužů oblečených v bílých košilích křičely „Pusťte ho“ či „Svobodu“.

Šestapadesátiletý Guzmán, považovaný za nejmocnějšího drogového bosse světa, byl dopaden minulou sobotu po mnohaměsíční sledovací akci mexických a amerických bezpečnostních úřadů. Jeho příznivci během pochodu volali i hesla proti jeho vydání do USA.

Mexické drogové kartely si často kupují náklonnost obyvatel tím, že peníze získané z prodeje drog částečně investují do veřejných služeb, někdy vytvářejí stovky pracovních míst. Dvě tisícovky demonstrantů daly najevo, že jim zločinný charakter „Prckova“ podnikání není na překážku. Jejich pochod doprovázely drahé terénní vozy, jaké používají členové gangů, a z jejich útrob se linuly písně zvané „narcocorridos“, oslavující činy mafiánů.

Pochod po několika desítkách minut ukončil až zásah dvou stovek místních policistů, kteří znemožnili jeho účastníkům pokračovat dál a přiměli je akci rozpustit. Při střetu byl zraněn jeden člověk.