Severní Korea zastavila likvidaci jaderných zařízení

Pchjongjang - Severní Korea zastavila rozebírání svých jaderných zařízení a dokonce zvažuje, že obnoví provoz reaktoru v Jongbjonu. Podle ní totiž Spojené státy porušily podmínky šestistranné dohody o severokorejském jaderném odzbrojení. Práce na rozebírání byly zastaveny už 14. srpna.

V červenci se zavázaly Amerika, Čína, Rusko, Japonsko a Jižní Korea k dodávkám pohonné hmoty a potravinové pomoci. Pchjongjang pak měl do země vpustit mezinárodní tým inspektorů.

Severokorejské ministerstvo zahraničí upřesnilo, že Spojené státy nevyškrtly KLDR ze svého seznamu zemí podporujících terorismus. Podle některých příslibů to měla být americká odpověď na likvidaci severokorejských jaderných zařízení.

Pchjongjang rozebíral svá jaderná zařízení na základě dohody, které bylo dosaženo v loňském roce na vleklých šestistranných jednáních za účasti Severní a Jižní Korey, Číny, Japonska, USA a Ruska. V jejím rámci dostane KLDR především energetickou pomoc. Severní Korea se zavázala, že kromě ukončení svého jaderného programu také odevzdá úplný seznam svých nukleárních zařízení. Pchjongjang po několikaměsíčním zdržování například koncem června demonstrativně odstřelil chladicí věž svého hlavního jaderného reaktoru v Jongbjonu.

Brzy padne rozhodnutí, zda uvedou v KLDR jaderná zařízení do původního stavu

Dnes ale v oficiálním stanovisku ve státní televizi zaznělo: „Brzy se rozhodneme, zda plně uvedeme nukleární zařízení v Jongbjonu do původního stavu, jak žádají příslušné úřady našeho státu.“

Jižní Korea je jednáním Pchjongjangu zklamaná. „Je politováníhodné, že Sever přišel s takovým vyjádřením ve chvíli, kdy vyjednavači mnoha zemí připravují konečnou fázi mírových rozhovorů. Doufám, že Sever urychleně napraví svou obrovskou neschopnost,“ říká hlavní jihokorejský vyjednavač Kim Sook.

KLDR je stále na seznamu sponzorů terorismu, protože nikoho nenechala ověřit, zda skutečně jaderná zařízení demontuje. Američané žádali záruky, seznam všech jaderných zařízení a jejich kontrolu. To ale na diktátorský režim neplatilo. Složitě vyjednanou dohodu z loňského října dnes potopil. 

Nikdo neví, jestli Pchjongjang už jadernou bombu má nebo ne. Testovací podzemní výbuch v roce 2006 odborníci ostatních zemí narozdíl od Severokorejců považují za nepodařený. Vyjednavači nepředpokládají, že KLDR teď chce nukleární vývoj obnovit, spíš se podle nich snaží získat lepší pozici pro další kola rozhovorů.

Severokorejské jaderné zařízení
Zdroj: ČT24