Majdan navrhuje na premiéra Jaceňuka

Kyjev - Vůdci ukrajinského protivládního hnutí navrhli na premiéra opozičního politika Arsenije Jaceňuka. Ve čtvrtek by ho měl ve funkci potvrdit parlament. Návrh oznámila večer na kyjevském náměstí Nezávislosti účastníkům protestů rada Euromajdanu. Tento koordinační orgán, složený ze zástupců různých skupin zapojených do protivládního odporu, rovněž sdělil jména kandidátů na některé klíčové ministerské pozice. Jsou mezi nimi mimo jiné dva aktivisté, kteří se stali obětí brutálních útoků.

Předseda parlamentu Oleksandr Turčynov, který je od sobotního sesazení prezidenta Viktora Janukovyče zároveň úřadující hlavou státu, upozornil, že vládu čekají nepopulární rozhodnutí. Musí získat důvěru věřitelů a investorů a zároveň zaručit normální život lidem. Jaceňuk už předem shrnul vládní program do pěti bodů: je to zejména stabilizace finanční a politické situace v zemi, dále uzavření smlouvy s Mezinárodním měnovým fondem, vyšetření zločinů spáchaných při útocích proti demonstrantům, reforma ministerstva vnitra a podpis asociační smlouvy s Evropskou unií.

Devětatřicetiletý ekonom a právník Arsenij Jaceňuk byl v letech 2005 až 2006 ministrem hospodářství, v roce 2007 několik měsíců šéfem diplomacie a poté necelý rok předsedal parlamentu. Nyní je šéfem poslanců opoziční strany Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové. V roce 2010 neúspěšně kandidoval na prezidenta - skončil čtvrtý s necelými sedmi procenty hlasů. Narodil se 22. května 1974 ve městě Černivci. Před vstupem do politiky měl vlastní advokátní kancelář a pracoval v bankovnictví. V minulosti působil také jako viceguvernér centrální banky a byl náměstkem guvernéra Oděské oblasti.

Mezi navrženými kandidáty na ministerská křesla je jeden z organizátorů protestů Dmytro Bulatov, kterého v lednu unesli a po dva týdny mučili neznámí útočníci. Vést by měl ministerstvo mládeže a sportu. Do čela protikorupčního úřadu je navržena opoziční novinářka Tetjana Čornovolová, která se v prosinci rovněž stala obětí brutálního útoku neznámých lidí. V čele vlivné Rady národní bezpečnosti a obrany by měl stanout poslanec Andrij Parubij, známý jako „velitel Majdanu“, který má respekt i mezi nejradikálnějšími účastníky protestů. Za šéfa diplomacie je navržen Andrij Deščycja, ministerstvo hospodářství by měl vést Ostap Semerak a resort financí Oleksandr Šlapak.

Jaceňukův kabinet by měl zemi spravovat do předčasných parlamentních voleb. Jejich termín zatím stanoven nebyl, ale podle médií připadá v úvahu červen, nebo říjen. Předčasné prezidentské volby se budou z rozhodnutí parlamentu konat 25. května.

Hlavní vedoucí síly ukrajinské revoluce mají v parlamentu kolem 170 hlasů, do nadpoloviční většiny ze 450 poslanců jim 56 hlasů chybí. Donedávna dominantní Strana regionů se rozpadla, v důsledku toho je ve sněmovně až polovina poslanců nezařazených. Strany Vlast, UDAR a Svoboda se je snaží získat do svých řad.

UKRAJINSKÁ KRIZE NA WEBU ČT24.CZ:

Janukovyč zřejmě prchl do Ruska ZDE

Ruští vojáci se šikují na Krymu ZDE

Zeman: Janukovyč nesplnil slib, ať se nediví ZDE

Čokoládový král prezidentem? ZDE

Jednotky Berkut skončily ZDE

Janukovyčův plán: Postřílet demonstranty ZDE

Dopad ukrajinské krize na české podniky ZDE