Hledá se Janukovyč. Zkusil utéct z Doněcku, nyní zase zmizel

Kyjev/Doněck – Útěk ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče pokračuje. Včera časně ráno opustil Kyjev a přemístil se na východ země, vpodvečer se neúspěšně pokusil odletět z Doněcku do Ruska. Kde se nachází nyní, není jasné, a o místě jeho konkrétního pobytu nemá žádné zprávy ani ministerstvo vnitra; podle posledních informací se pohybuje na východě země.

Změny na Ukrajině (zdroj: ČT24)

První zprávy o Janukovyčově pokusu opustit území Ukrajiny se objevily včera vpodvečer, později je potvrdila agentura Interfax a dnes o prezidentském útěku hovořil na plénu ukrajinského parlamentu ministr vnitra Avakov. Janukovyč chtěl podle něj odletět charterovým letem z Doněcku do Ruska, formality jeho ochranky ale nebyly v pořádku. Z rozhodnutí celní a pasové kontroly musel prezident se svým týmem letoun připravený ke startu opustit.

S ochrankou pak nastoupil do přistavených vozů a odjel na neznámé místo. Kde se Janukovyč nachází, nebyl dnes poslancům schopen říci ani prezidentův oficiální zmocněnec v parlamentu Jurij Mirošničenko.

O místě Janukovyčova pobytu ovšem není zcela jasno už od sobotního rána, kdy v časných hodinách s bezpečnostní jednotkou i nejbližšími spolupracovníky opustil svou luxusní rezidenci Mežyhirja nedaleko Kyjeva. Již tehdy se vyrojily informace, že má v plánu vycestovat ze země, to ale sám prezident odmítl v televizním rozhovoru (více zde), který poskytl z východoukrajinského Charkova: „Zůstávám na Ukrajině. Nikdy ze země neodejdu, jsem zákonně zvoleným prezidentem. Záruky bezpečnosti jsem dostal od mezinárodních prostředníků.“

Záhy poté ho parlament silou opozice zbavil funkce (čtěte víc) a Janukovyč se přemístil o tři sta kilometrů dál – právě do Doněcku. Ruská média dnes rozšířila informaci, že se ještě před tím v Charkově sešel s expremiérkou Julijí Tymošenkovou (těsně před jejím propuštěním z vězení). Agentura Interfax se přitom odvolává na slova ruského poslance Alexeje Mitrofanova. Nikdo z ukrajinských politiků ani lidé z bezprostředního okolí Tymošenkové tuto informaci nepotvrdili.

Opoziční lídr Vitalij Kličko: „Jsou to skoro dva dny, kdy nikdo neví, kde prezident Ukrajiny je. Snažili jsme se ho najít celý včerejšek, některým lidem se podařilo spojit se s ním po telefonu, ale místo, kde je, pořád neznáme. Zmizel.“

ÚDAJNÉ VIDEO ODLETU Z REZIDENCE U KYJEVA:

TRASA JANUKOVYČOVA ÚTĚKU:

Nejasný je současný pohyb i dalších proponentů Janukovyčova režimu – sesazeného generálního prokurátora Viktora Pšonky a exministrů Oleksandra Klymenka a Vitalije Zacharčenka. Klymenko a Pšonka se v sobotu pokusili odletět ze země, ale byli zadrženi. Z internace je podle ministra vnitra za dramatických okolností osvobodilo ozbrojené komando. Po přestřelce Klymenko a Pšonka uprchli. Do Moskvy se naopak podařilo uprchnout místopředsedovi parlamentu Ihoru Kaletnykovi.