Do Izraele míří Riceová, Izraelci propustili palestinské vězně

Jeruzalém - Izraelci propustili 199 palestinských vězňů jako gesto dobré vůle vůči palestinské samosprávě, se kterou židovský stát vede mírové rozhovory. Kvůli nim na Blízký východ míří i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Izrael vězní podle odhadů asi 10 tisíc Palestinců.

Vězni byli převezeni k hraničnímu přechodu Bajtúníja, poblíž Ramalláhu. Jsou mezi nimi i dva atentátníci, kteří mají na svědomí životy několika izraelských civilistů. Oba si odpykali téměř 30 let trestu a vláda nevyslyšela žádosti některých občanů, aby tito lidé byli ze skupiny vyřazeni. Takové vězně Izrael propouští výjimečně a někteří politici to kritizují. Minulý měsíc se na svobodu dostal i Libanonec Sámir Kuntar, který má na svědomí čtyři Izraelce, včetně dvou dětí.

Palestinci mohli oslavovat

Kabinet o propuštění skupiny hlasoval třikrát. Původně bylo na seznamu 200 jmen, ale jedno bylo nakonec na žádost ministra vnitřní bezpečnosti Avrahama Dichtera vyškrtnuto. Byl to muž z pásma Gazy a Dichter trval na tom, že dokud Palestinci nepropustí vězněného izraelského vojáka Gilada Šalita, nemůže dávat svobodu vězňům z Gazy.

Triumfální příjezd sto devětadevadesáti propuštěných Palestinců připomínal návrat fotbalistů po vyhraném šampionátu. Na hraničním přechodu Bajtúníja je vítaly tisíce lidí. „Jsem šťastný. Moje radost ale nebude úplná, dokud se na svobodu nedostanou všichni vězni a žaláře nebudou prázdné,“ prohlásil propuštěný vězeň Amer Mohamed Alí.

Po příjezdu do Ramalláhu každého z propuštěných osobně přivítal předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Vězni se v Ramalláhu také shromáždili u hrobu Abbásova předchůdce Jásira Arafata, jehož portréty nesli mnozí ze stovek vítajících příbuzných a přátel.

Příbuzní obětí atentátníků se bouří 

Propuštění atentátníků kritizují především příbuzní obětí a tvrdí že lidé, které v minulosti židovský stát propustil, později zabili 180 Izraelců, což dokazuje, že se vracejí k původním aktivitám.

„Byl to odvážný krok, ale věříme, že zlepší vyhlídky na historické usmíření s Palestnici. Chceme posílit umírněné frakce palestinského hnutí,“ komentoval to mluvčí izraelské vlády.

Gilad Erdan:

„Vláda zklamala a jen ukázala svoji slabost.“

Postup kabinetu nicméně sklidil kritiku i mezi izarelskými politiky. Gilad Erdan, poslanec opoziční strany Likud si totiž myslí, že propuštění vězňů Izraele na svobodu je zvlášť hloupé a zavrženíhodné. „Vláda zklamala a jen ukázala svoji slabost,“ řekl Erdan.

Abbás dnes sice ocenil gesto dobré vůle, ale prohlásil, že Izrael nemůže počítat s mírem, dokud nebudou na svobodě všichni věznění Palestinci. Podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka ale Palestina nemůže oplatit Izraeli stejnou mincí, protože zatímco v izraelských věznicích je kolem 10 tisíc Palestinců, v Palestině je vězněn pouze Šalit.

Riceová bude jednat o slibované mírové dohodě 

Riceová chce během dvoudenní návštěvy zjistit, jestli existuje nějaká naděje na minimálně částečnou mírovou dohodu do konce roku, jak si Washington přeje. Izraelský tisk spekuluje, že izraelský premiér Ehud Olmert, předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás i Riceová by chtěli uzavřít rámcovou dohodu, přičemž detaily se budou postupně dojednávat později.

Tato varianta se ale nelíbí hlavní izraelské vyjednávačce, ministryni zahraničí Cipi Liniové, která je považována za možnou Olmertovu nástupkyni. Ta se domnívá, že by Izrael neměl mírová jednání uspěchat a že by se měl židovský stát vyvarovat uzavření nejasně formulované dohody.