Sídlo thajské vlády je v obklíčení pěstitelů rýže

Bangkok - Více než 10 000 demonstrantů obklíčilo v Bangkoku sídlo vlády a pohrozilo zablokováním objektu. Mezi přívrženci opozice je také mnoho zemědělců, kteří vyčítají premiérce Jinglak Šinavatrové, že neposkytuje slíbené peníze pěstitelům rýže. Zemědělci pohrozili napadením budovy, pokud si s nimi premiérka nepřijde promluvit.

Program státních podpor producentům rýže pomohl Šinavatrové k nástupu k moci v roce 2011. Vláda ale začala mít problémy s financováním programu a tisícovky zemědělců peníze nedostaly. Rolníci se tak stali další skupinou obyvatel, kteří demonstrují proti premiérce.

Demonstrace zůstávají klidné

„Myslím si, že tohle je nejklidnější demonstrace v historii Thajska. Sice se objevily zprávy, že demonstranti jsou ozbrojeni, ale to není založeno na pravdě. V podstatě využívají princip pokojné neposlušnosti občana. Shromažďováním a nátlakem vyjadřují nespokojenost s vládou,“ uvedl ve vysílání ČT24 autor blogu www.thajskyraj.com Pavel Bergman.

Demonstrace v Bangkoku
Zdroj: ČTK/AP/Wason Wanichakorn

Současná situace může ovlivnit i pěstování rýže do budoucna. V Thajsku se sklízí třikrát ročně a vzhledem k tomu, že za poslední sklizeň nedostali farmáři zaplaceno, řada z nich nemá peníze na novou setbu.

Pavel Bergman ve Studiu ČT24: „Demonstrace se týkají centra Bangkoku. Turisté nemusí mít obavy. V přímořských letoviscích není po demonstracích ani památky.“

Politická opozice pořádá v Bangkoku od loňska demonstrace ve snaze přimět premiérku k rezignaci. Účastníci nepokojů obviňují její vládu z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006. 

Thajští demonstranti obklopili sídlo vlády (zdroj: ČT24)
Vydáno pod