Švýcarští nacionalisté se brání přílivu imigrantů z východu

Bern – Švýcarští nacionalisté se obávají mohutné imigrace z osmi zemí Evropské unie, kterým se má v létě otevřít švýcarský pracovní trh. Vyzvali proto vládu, aby jim trh uzavřela. Požadované omezení se má týkat i Česka. Švýcaři před týdnem v referendu schválili omezení počtu přistěhovalců a vláda chystá také zákon stanovující limity pro imigranty. Začne ale platit až za tři roky.

Předseda nacionalistické Švýcarské lidové strany Toni Brunner v rozhovoru pro nedělník Schweiz am Sonntag odkázal na údajný příliv přistěhovalců po otevření pracovního trhu pro občany patnácti zemí EU v roce 2008 a varoval, že se v létě bude opakovat. Tehdy se má švýcarský trh práce otevřít obyvatelům dalších osmi zemí – Česka, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Slovenska a Slovinska. „Čelíme mohutné vlně imigrantů,“ řekl Brunner deníku. Švýcarská vláda by tomu podle něj měla zabránit.

Diskriminační kvóty?

Nacionalisté už prosadili kvóty na nové přistěhovalce. A vláda po překvapivém výsledku referenda začala připravovat návrh zákona, který chce předložit ještě letos s tím, že začne platit do tří let. Pro země, jimž se v létě má trh otevřít, platí kvóty dlouhodobě, švýcarská vláda opakovaně prodlužovala zákonné omezení, které se týkalo jejich obyvatel. Loni to tehdejší český premiér Petr Nečas označil za diskriminační.

Parník Unterwalden na Lucernském jezeru
Zdroj: SGV Luzern/Armin Graessl

Švýcarský kabinet začal po překvapivém výsledku referenda chystat návrh zákona, který by měl stanovit kvóty na počet nových přistěhovalců. Vláda by chtěla návrh zákona předložit ještě letos, přijmout by jej Švýcarsko mělo do tří let. Švýcarské ministerstvo spravedlnosti v sobotu oznámilo, že v souvislosti s referendem vůbec neotevře trh práce Chorvatsku, které je nejnovější členskou zemí EU.

Postup Švýcarů se Evropské unii nelíbí. Brusel pohrozil zastavením účasti na vědeckých a vzdělávacích programech. „Samozřejmě budeme reagovat. Zvážíme i to, jestli se Švýcarskem nevypovíme některé smlouvy,“ konstatoval šéf Evropského parlamentu Martin Schulz.