Barcelona má nenápadný památník Václava Havla

Barcelona/Praha – V parku de la Ciutadella nedaleko sídla katalánského parlamentu v Barceloně se skví nový památník Václava Havla. Dílo Bořka Šípka odhalil barcelonský starosta Xavier Trias spolu s někdejším Havlovým kancléřem a exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Že je v centru Barcelony památník Václava Havla, nemusí kolemjdoucí na první pohled vůbec postřehnout. Má totiž podobu dvou židlí, stolu a stromu. Symbolizuje tak místo k setkávání a diskutování.

Barcelonský památník je třetí ze série podobných vzpomínek na dramatika a českého a československého prezidenta, kterou chtějí po celém světě vytvořit Bořek Šípek a český velvyslanec ve Spojených státech Petr Gandalovič. První dva pomníky vznikly ve Washingtonu a irském Dublinu.

Záměrem projektu nazvaného Havel's Place – pamětní místo Václava Havla je vytvoření sítě míst, která mohou přispět k setkávání a vedení dialogu, „kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla“, uvedla Knihovna Václava Havla.