Ukrajinští demonstranti jsou volní. Janukovyč žádá ústupky od opozice

Kyjev/Moskva – Ukrajinská prokuratura oznámila, že se na svobodu dostali již všichni účastníci protivládních protestů. Prezident Viktor Janukovyč vyzval opozici, aby výměnou za to také udělala ústupky. Nepokojům, které zemí zmítají již čtvrt roku, se dnes věnovala i moskevská schůzka německého a ruského ministra zahraničí – Sergej Lavrov na ní obvinil Evropskou unii z toho, že se snaží na Ukrajině vytvořit svou sféru vlivu a vyvést Kyjev z partnerství s Moskvou.

O propuštění všech zadržených demonstrantů dnes informoval ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonka: „V období od 26. prosince do 2. února bylo zadrženo 234 osob. Dnes už žádná z nich není ve vazbě.“ Prokurátorova slova následně potvrdil také opoziční Štáb národního odporu. Podle něj byl dnes jako poslední propuštěn kyjevským obvodním soudem Dmytro Poltavac.

„Máme prostředky, jak ukázat někomu, kde je jeho místo, ale nechceme, aby trpěli nevinní lidé,“ prohlásil v souvislosti s amnestií prezident Janukovyč. „Nechci válku. Chci zachránit stát a obnovit stabilní vývoj,“ dodal v rozhovoru zveřejněném dnes večer ukrajinskou televizí. „Obracíme se na opozici, aby také přistoupila na ústupky. Výzvy k boji bez slitování a se zbraní v ruce jsou nebezpečné,“ upozornil s poukazem na radikální hlasy uvnitř protirežimní opozice.

Prokurátor Pšonka také upozornil, že stíhání těchto osob zatím zastaveno nebylo. Slíbil však, že se tak stane do měsíce, pokud demonstranti ve stanovené lhůtě do 17. února opustí obsazené budovy a prostranství. Tuto podmínku pro zastavení všech řízení s demonstranty před soudy obsahuje zákon o amnestii, který koncem ledna schválil parlament a následně podepsal prezident Viktor Janukovyč (více zde).

Ukrajinská prokuratura propustila zadržené demonstranty (zdroj: ČT24)

Merkelová bude jednat s Kličkem

O situaci na Ukrajině dnes také jednal šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se svým německým protějškem Frankem-Waltrem Steinmeierem. Lavrov po jednání znovu odmítl západní angažmá v kyjevské krizi a hovořil o údajném údajném vměšování Západu do dění v této postsovětské republice. „Jsme přesvědčeni, že cestu z této politické krize si mají Ukrajinci najít sami. Očekáváme, že ostatní partneři se budou řídit stejným principem,“ prohlásil s tím, že západní politici přijíždějí do Kyjeva bez pozvání a přemlouvají ukrajinské vedení, aby si zvolilo řešení, které prosazuje Brusel a Spojené státy.

Také Steinmeier varoval před snahou přetahovat se o vliv nad touto východoevropskou zemí. „Nepomohlo by to vývoji na Ukrajině, ani vztahům mezi Ruskem a EU,“ poznamenal. Moskva i Brusel se podle něj musejí vzdát představy, že „Ukrajina je součástí geopolitické šachové hry“.

Berlín ovšem do situace aktivně zasahovat hodlá, jak ukazují kroky kancléřky Angely Merkelové. Ta v minulých týdnech několikrát důrazně vyzvala Janukovyče, aby se kyjevská vláda neuchýlila k násilnému řešení sporů s opozicí a demonstranty. V pondělí se Merkelová sejde v Berlíně s ukrajinskými opozičními předáky Vitalijem Kličkem a Arsenijem Jaceňukem a bude s nimi mluvit o situaci v jejich zemi.