Papež: Co bylo ukradeno, má být vráceno

Vatikán - Co je ukradeno, má se vrátit. Na adresu českých církevních restitucí to dnes ve Vatikánu delegaci českých a moravských biskupů sdělil papež František. Během zhruba devadesátiminutové schůzky čeští katoličtí hodnostáři v čele s kardinálem Dominikem Dukou informovali papeže o činnosti církve. Naposledy se česká delegace takto s papežem setkala v roce 2005.

„Papežův postoj k aktuálním církevním restitucím byl jednoduchý a jasný, co je ukradeno, má se vrátit, to je záležitost spravedlnosti,“ popsal průběh setkání olomoucký arcibiskup Jan Graubner. František prý rovněž na české katolíky apeloval, aby měli transparentní a zodpovědné hospodaření a do správy majetku zapojili vnější experty. „Máme být schopni zajistit hlavně duchovní poslání, peníze mají jenom sloužit,“ uvedl pro ČT24.

O rozsahu požadavků katolické církve směrem ke státu podle Graubnera biskupové s Františkem nehovořili. „Počítá s tím, že co jsme dohodli, je už z naší strany velký ústupek vůči státu,“ konstatoval arcibiskup. „Pouze akcentoval naši zodpovědnost vůči dalším generacím,“ doplnil. Kardinála Miloslava Vlka překvapilo, že papež nemluvil o chudobě církve. „Chce, abychom využili prostředky ve prospěch dobra, školství nebo chartiy,“ řekl Vlk.

Na majetkovém vyrovnání se zástupci církví dohodli se státem v roce 2012, dohodu loni posvětil Ústavní soud. Vrácen má být nemovitý majetek v celkové hodnotě 75 miliard korun, o který církve přišly za minulého režimu. Za nevydaný majetek stát během 30 let doplatí zhruba 59 miliard Kč. „Restituce proběhly tak, že jsou v prospěch celé společnosti, a církev na nich opravdu nevydělala,“ hodnotí dohodu s odstupem času kardinál Dominik Duka.

Dělte se o svůj poklad, vyzval papež

Setkání s papežem začalo za účasti dvou desítek biskupů kolem půl jedenácté. Podle Graubnera byla diskuse „velmi neformální“ a týkala se rozsáhlé řady témat. „Bylo to velmi odzbrojující setkání, má otevřenost vůči každému, s kým hovoří, i velkou pozornost, co druzí říkají,“ prohlásil na Františkovu adresu Graubner. Dnešní uzavřené jednání bylo prvním oficiálním setkáním biskupů s novým papežem zvoleným loni v březnu. 

Papež podle olomouckého arcibiskupa od českých katolíků očekává hlavně otevřenost. „Musíme se dělit s těmi, kteří jsou kolem nás, o poklad, který jsme dostali. I když jsme někdy kritizováni za to, že jsme zastánci některých hodnot, je třeba neustoupit,“ poznamenal.

Diskusi museli církevní hodnostáři ukončit před polednem, aby papež stihl další bod svého dnešního programu - požehnání 25 tisícům katolických snoubenců, které se uskutečnilo na Svatopetrském náměstí u příležitosti dnešního svátku svatého Valentýna.

František přivítal delegaci biskupů už ve středu, kdy během generální audience požehnal korunky ke staroboleslavskému mariánskému reliéfu Palladium země české a korunu pro sochu olešnické Panny Marie.

Papež František a Dominik Duka
Zdroj: ČT24/ČTK

Po setkání s papežem se ještě biskupové účatnili mše v bazilice sv. Klimenta, kterou si představitelé různých slovanských zemí připomněli 1145 let od smrti sv. Cyrila. Ten je v chrámu pochován. Zástupci české katolické církve ve Vatikánu pobývají v rámci pravidelné návštěvy nazvané Ad limina apostolorum (K prahům apoštolů). Cestu do Říma, na kterou se s nimi vydalo na tři stovky poutníků, ukončí 17. února.