Kvůli pytlákům možná ještě během této generace zmizí sloni a nosorožci

Londýn - Šestačtyřicet zemí přijalo společnou deklaraci proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy zvířat. Země jako Čína, Rusko nebo Spojené státy hodlají posílit zákony proti pytláctví. Jen pro představu - před 100 lety žilo v Asii na 100 tisíc tygrů. Teď jich je tam odhadem asi 3 200. Pytláctví je po obchodu s drogami, zbraněmi a bílým masem pro podsvětí čtvrtým nejlukrativnějším byznysem. Organizované gangy, teroristické skupiny a milice pobíjejí stále více slonů pro jejich kly a nosorožců pro jejich rohy. Neštítí se ničeho - ani hromadné likvidace zvířat kyanidem. Dvoudenní historická konference se snažila najít recept, jak tomu zabránit. Pod záštitou britských princů Charlese a Williama se jí zúčastnili lídři 50 států celého světa.

Britští princové bojují za záchranu druhů, které často umíraly právě rukou šlechty. Doba se ale mění, jak dokazuje i vlna kritiky, kterou vyvolal španělský král Juan Carlos, když předloni zastřelil slona. Královská kratochvíle ale není jádrem problému. To leží daleko na východ od Afriky. V Asii totiž věří v léčivé účinky slonoviny. Ve Vietnamu například tvrdí, že roh nosorožce vyléčí střední stadium rakoviny s devadesátiprocentní úspěšností.

Na celém světě se v ilegálním obchodu se zvířaty protočí v přepočtu půl bilionu korun ročně. Za obrovskými penězi se skrývá alarmující množství mrtvých zvířat. Pytláci jen loni zabili přes tisíc nosorožců a bezmála 50 tisíc slonů.

Roh nosorožce je dražší než zlato - cena se pohybuje kolem šesti tisíc amerických dolarů za sto gramů. Tvoří ho přitom stejný materiál jako lidské vlasy a nehty. Díky ceně slonoviny si pytláci mohou dovolit brýle s nočním viděním, tlumiče na zbraně a mohou operovat mnohem sofistikovaněji. Pochybná víra v léčivé účinky přesto dál pohání poptávku hlavně v Číně a Vietnamu. Zatímco tamní úřady s pašeráctvím marně bojují, třetí největší trh - Spojené státy - podmínky obchodu se slonovinou nově zpřísnily. Zákaz se týká veškerého dovozu africké slonoviny do USA a vyvézt lze pouze některé starožitnosti z tohoto materiálu - konkrétně některé předměty starší 100 let.

V Africe je nyní maximálně 500 000 slonů, což je polovina stavu z počátku 80. let. V Keni například funguje sloní sirotčinec: Mrtví rodiče slůňat neměli v přírodě přirozeného nepřítele. Zabila je lidská chamtivost, korupce a pověrčivost.