Neonacisté kapitulovali, centrem Drážďan dnes neprojdou

Drážďany – Němečtí neonacisté odvolali na dnešek plánovaný pochod Drážďany. K němu každoročně zneužívali výročí bombardování města za druhé světové války. A pravidelně se při tom střetli s antifašisty. Akce vadila i většině obyvatel Drážďan - na znamení nesouhlasu vytvořili v centru živý řetěz.

„Shromáždění bylo odvoláno,“ řekl dnes ráno policejní mluvčí. Podle deníku Dresdner Neueste Nachrichten pořadatel pochodu oznámil úřadům zrušení akce ve středu večer. Předtím se neonacisté u soudu neúspěšně domáhali toho, aby se průvod mohl uskutečnit před jednou z dominant Drážďan, světoznámým kostelem Frauenkirche.

Odvolání dnešního neonacistického pochodu, který se ve městě k výročí zničení konal každoročně od roku 1990, označil server deníku Frankfurter Rundschau za kapitulaci radikální pravice před občany. Ti v posledních letech úspěšně bránili neonacistům v jejich pochodu, což se například v roce 2011 neobešlo bez střetů mezi pravicovými a levicovými extremisty.

Obyvatelé města na znamení nesouhlasu se záměrem neonacistů vytvořili dnes večer v centru Drážďan živý řetěz. Do akce se zapojilo kolem 11 000 lidí. Starostka města Helma Oroszová při této příležitosti vyzvala obyvatele města k uctění památky tisíců lidí, kteří při bombardování zahynuli. Připomněla zároveň, že „to bylo nacistické Německo, které ostatním národům a zemím vnutilo boj nikoli na život, ale na smrt“.

Pochod proti neonacismu
Zdroj: EPA/HENDRIK SCHMIDT/ISIFA

Neonacisté prošli městem už ve středu

Neonacisté pochodovali centrem Drážďan už ve středu večer. Asi 500 pravicových extremistů s pochodněmi v rukou prošlo historickým jádrem města, v čemž jim nezabránilo ani zhruba 1 000 odpůrců. Podle policie byl průvod řádně oznámen a nejsou zprávy o případných střetech mezi oběma tábory, o zraněných ani zatčených. Starým městem v Drážďanech pochodovali pravičáci poprvé po mnoha letech.

Bombardování Drážďan z 13. na 14. února 1945 spojeneckými letouny, při němž podle odhadů zahynulo asi 25 000 lidí, němečtí neonacisté označují za „bombový holocaust německého národa“. Kvůli odporu místních obyvatel ale na pochod přijíždělo v posledních letech stále méně účastníků.

Připomínku zničení saské metropole chtěli neonacisté letos přenést i mimo hlavní město Saska. Na sobotu svolali do Karlových Varů pochod nazvaný Světlo pro Drážďany. Účastnit se ho mají stoupenci krajní pravice z Česka i z Německa.

Vydáno pod