McDonald's dorazil už i do Vietnamu

Ho Či Minovo Město - V komunistickém Vietnamu, čtyřicet let po válce, do které se zapojily Spojené státy, otevřel svou první pobočku symbol amerického kapitalismu - řetězec rychlého občerstvení McDonald's. Stalo se tak v jihovietnamském Ho Či Minově Městě. McDonald's tak následoval své americké rivaly Burger King, KFC a kavárenský řetězec Starbucks.

O takřka devadesátimilionový Vietnam, který si stále mnoho Američanů spojuje se značně nepopulární válkou, se ale nyní americké řetězce zajímají, neboť v zemi se formuje bohatá střední třída. Na otevření pobočky McDonald's se dnes přišly podívat stovky lidí.

„Mám rád rychlé občerstvení. Vietnamské jídlo mi nechutná, nemám rád rybí omáčku,“ prohlásil 25letý Nguye Hoang Long, který si zakoupil klasický hamburger Big Mac. Ten ve vietnamské pobočce vyjde na 2,85 dolaru (necelých 58 korun), zatímco miska tradiční polévky pho je k dostání za 1,5 dolaru (30 korun). Pro srovnání, roční příjem na hlavu je ve Vietnamu přes 1500 dolarů (přes 30 300 korun).

Obyvatel Ho Či Minova Města se svým prvním jídlem u McDonald's
Zdroj: EPA/STR/ISIFA

Věhlasné americké značky, jako je například Coca-Cola, byly kdysi v nekomunistickém Jižním Vietnamu běžně k dostání. Ze země se ale stejně jako americké jednotky stáhly. Jih země v roce 1975 dobyla komunistická armáda.

Vydáno pod