Syrská vláda se s opozicí dohodla na humanitární pomoci Homsu

Damašek - Syrská vláda se s opozicí dohodla, že umožní dopravu humanitární pomoci zhruba 2 500 civilistům v městě Homs. Na tiskové konferenci to dnes řekl mluvčí ruského ministerstva zahraničí a později informaci potvrdila i OSN. Pomoc Homsu byla jedním z témat mírových jednání mezi opozicí a vládou v Ženevě, ale vyjednat průjezd kamionů se předtím nepodařilo.

Vláda již dříve souhlasila s tím, že je třeba pomoci lidem obleženým v části města obsazené opozicí, a svolila také k evakuaci žen a dětí. Nic z toho se ale zatím nestalo, údajně kvůli špatné bezpečnostní situaci v oblasti.

OSN dnešní dohodu uvítala a uvedla, že ve spolupráci s humanitárními organizacemi již připravila zásoby potravin, lékařských a dalších základních potřeb na okraji Homsu k okamžitému dodání, jakmile znesvářené strany zajistí bezpečný průchod.

Jinde v Sýrii se stále bojuje. Armáda se mnoho týdnů snaží získat pod kontrolu opozicí ovládané části města Aleppo a shazuje tam podle svědků takzvané barelové bomby - sudy naplněné výbušninami a kovovými úlomky. Za minulých pět dní tyto útoky podle exilové opozice zabily 250 lidí, mezi nimiž bylo 73 dětí. Na místě je také několik set raněných.