Salvadorský Odysseus si nevzpomíná na dceru ani na bydliště rodičů

Majuro (Marshallovy ostrovy) – Pouze útržkovitě se na svou minulost rozpomíná trosečník, který údajně bloudil více než rok Tichým oceánem, než v pátek doplul na Marshallovy ostrovy. Sedmatřicetiletý rybář José Salvador Alvarenga prý během své 8 800 kilometrů dlouhé cesty jedl syrové želvy, ptáky a ryby, přesto je ale zdravotně v překvapivě dobré kondici. Jeho verzi příběhu proto někteří experti zpochybňují.

Alvarenga tvrdí, že pochází ze Salvadoru a že 15 let pracoval jako rybář v Mexiku, kde lovil hlavně žraloky a krevety. Jednadvacátého prosince 2012 prý vyplul se svým patnáctiletým kolegou na jednodenní lov, po poruše motoru je ale bouře odnesla na širé moře. Po čtyřech měsících bloudění po Tichém oceánu chlapec zemřel, protože odmítal dál se živit syrovým masem ptáků, ryb a želv. Několik dní po jeho smrti prý i Alvarenga uvažoval o sebevraždě, nakonec si to ale rozmyslel. Alvarengovu sedmimetrovou oprýskanou loď vyplavilo moře minulý týden na atolu Ebon, který je součástí Marshallových ostrovů. Trosečník měl dlouhé vlasy a vousy a na sobě jen roztrhané spodní prádlo. Neměl u sebe žádné doklady a řada detailů z jeho cesty je nejasná, včetně místa, odkud z Mexika vyplul.

Otázky kolem salvadorského Odyssea (zdroj: ČT24)

O tom, co ho zachránilo, trosečník nepochybuje: „Má víra v boha.“

Na svou minulost si vzpomíná pouze útržkovitě. Spoustu toho zapomněl – dokonce i jméno a věk své dcery a bydliště rodičů. Jak píší místní média, jeho dcera se jmenuje Fátima, je jí 14 a žije s trosečníkovými rodiči v salvadorském Garita Palmera. Jeho čtyři sourozenci žijí v americkém Silver Spring nedaleko Washingtonu a osm let jej už neviděli. Dokonce už prý ztráceli naději, že je José ještě naživu. Jeho matka Julia ale v jeho návrat stále věřila. „Jsem strašně šťastný, že je naživu a že ho budeme mít brzy doma,“ raduje se otec Ricardo. „Děkuji bohu a lidem, kteří ho zachránili,“ říká bratr Carlos. Na zprávu o trosečníkovi upozornil Josého sestru Yaniru v práci její šéf. Bratra prý okamžitě poznala. Dcera Fátima si na něj sice nepamatuje, přesto ale má radost. „První, co udělám, bude to, že ho obejmu a políbím,“ říká.

José se ještě s rodinou nesetkal, nicméně si už telefonovali. Trosečník mezitím odpočívá v hotelu v Majuru, kde bude až do pátku. Zdravotně je v překvapivě dobrém stavu, pouze játra nemá v pořádku. To je podle lékařů důkaz, že hladověl. Přesto si experti nejsou jistí jeho historkami o tom, jak chytal ryby holýma rukama, jedl syrové racky a pil želví krev a vlastní moč. „Je jistě v mnohem lepším stavu, než by se po takovém prožitém utrpení dalo očekávat,“ řekl CNN americký velvyslanec Thomas Armbruster. Jak prohlásil představitel ministerstva zahraničí Marshallových ostrovů Gee Leong Bing, který se v pondělí společně s dalšími místními činiteli s trosečníkem setkal, Alvarengo nevypadal nijak zvlášť pohuble ve srovnání s jinými trosečníky z minulosti.

Pokud by se prokázalo, že Alvarenga opravdu strávil 13 měsíců na moři, patřil by v tomto směru k rekordmanům. Podle expertů nicméně mořské proudy a vítr klidně mohly zahnat člun od západního pobřeží Mexika až na Marshallovy ostrovy; taková cesta by trvala mezi 18 měsíci a dvěma roky.

V podstatě stejný příběh přežití ale Tichý oceán napsal už v roce 2006. Pět mexických rybářů tehdy vyrazilo na lov žraloků. Přišla bouře a po rybářích se slehlo moře. Až po devíti měsících se objevili tři živí trosečníci u Marshallových ostrovů. Ani jim tehdy nevěřili.