Počasí v Evropě: Tisíce lidí bez proudu, zavřené silnice i železnice

Evropa – Počasí bohaté na sněhové i dešťové srážky nadále komplikuje život v několika evropských zemích. Na jihu Rakouska doznívá sněhová kalamita, zejména motoristům ale způsobuje problémy ledovka. Ledovka trápí Maďarsko i Slovensko, na náledí u Trnavy havaroval mikrobus, zranění utrpělo šest dětí. Ve Slovinsku takřka úplně zkolabovala železniční doprava a zhruba deset procent domácností je kvůli námrazám bez proudu. Centrální Itálie dál bojuje s velkou vodou. Přílivová vlna způsobila značné škody na francouzském pobřeží Atlantiku, když se voda rozlila daleko do vnitrozemí.

RAKOUSKO: Sníh a ledovka

Jen pozvolna se uklidňuje situace na jihu Rakouska, které v uplynulých dnech postihla sněhová kalamita. Jezdí více vlaků, ale taurská trať a železniční propojení spolkové země Korutany s Itálií zůstávají uzavřeny. Meteorologové odpoledne očekávají další srážky. V Korutanech dopoledne byly zhruba tři tisíce lidí bez elektřiny. V Alpách nadále platí vysoké lavinové nebezpečí. Ve východním Tyrolsku je několik obcí stále odříznuto od světa.

Spolková země Štýrsko se dnes nepotýká ani tak s masami sněhu, jako spíš s namrzajícím deštěm, jenž dělá vrásky hlavně motoristům. Nejméně do pondělního rána tak trvá výstraha před ledovkou. Hasiči během uplynulých 24 hodin vyjížděli ke stovkám událostí. 

SLOVINSKO: 10 procent domácností bez proudu, železnice zkolabovala

Ve Slovinsku dnes zůstalo v důsledku rozmarů počasí bez elektřiny zhruba deset procent slovinských domácností. Prakticky celou zemi pokryl led a škody na převodových sítích jsou značné. Uzavřeno bylo mnoho regionálních a místních silnic. Železniční doprava zkolabovala téměř úplně. 

Česko poslalo na Slovinsko humanitární pomoc. Lublaň požádala generální ředitelství hasičského sboru o generátor na výrobu elektřiny i s obsluhou. Slovinsko se bojuje se sněžením, lokálními povodněmi a sesuvy půdy. Pomoc už zemi poslalo i Německo a Rakousko. 

Mnoho lidí je bez elektřiny také v Chorvatsku, kde je příčinou problémů stejně jako ve Slovinsku mrznoucí déšť. V zemi bylo uzavřeno mnoho silnic a na severozápadě Chorvatska byla ochromena železniční doprava.  

MAĎARSKO: Kvůli ledovce zakázán provoz kamionů

Maďarské úřady na více než deset hodin uzavřely kvůli kamalitě na silnicích pro vozidla nad 7,5 tuny dva hraniční přechody se západním Slovenskem. Odpoledne ale omezení zrušily. Kvůli ledovce Maďarsko zakázalo provoz vozidel nad 7,5 tuny v župách Somogy, Zala, Fejér a Tolna na jihozápadě a ve střední části země. Maďarsko rovněž zakázalo vjezd na své území nákladním vozům nad 7,5 tuny směrem z Rakouska. Ledovka výrazně zpomalovala dopravu v Budapešti.

SLOVENSKO: 7 lidí zraněno po smyku mikrobusu

Na Slovensku byly největší problémy na silnicích druhé a třetí třídy. Podle portálu zjazdnost.sk nyní čelí řidiči nejvážnějším komplikacím v horách severně od Banské Bystrice. U Trnavy po smyku narazil mikrobus s osmi cestujícími do billboardu, kromě šesti dětí utrpěl zranění i jeden dospělý. Nikdo ze zraněných není v ohrožení života.

ITÁLIE: Velká voda má na svědomí tři životy

Střední Itálii po vydatných deštích z posledních dnů nadále ohrožují zvýšené hladiny řek. Obyvatelům Říma způsobuje starosti řeka Tibera. Ulice, cyklostezky a sportoviště podél ní dnes byly pod vodou. Z břehů se vylila také řeka Aniene severně od italské metropole a zaplavila hektary půdy. Italský zemědělský svaz hovoří o škodách v řádech milionů eur.

Na jihu Itálie zuří bouřky. U Syrakus na východě Sicílie ráno zahynuly dvě ženy a sedmiletá dívka, když jejich terénní automobil strhla rozvodněná řeka. Dalším čtyřem členům téže rodiny, včetně matky s dítětem, se podařilo zachránit. Záplavy sužují také Benátky. Pod vodou je část pěší zóny. Například na náměstí svatého Marka je 25 centimetrů vody.

V italských Alpách naopak hustě sněžilo. Ve známém zimním středisku Cortina d'Ampezzo dokonce nejvíc od roku 1951. Narušeny tak byly komunikační sítě. V provincii Belluno bylo na 30 tisíc rodin hodiny bez elektřiny.

FRANCIE: Obří vlny ničí domy na pobřeží

Francouzské pobřeží čelí velkým vlnám. Do pobřežních obcí jako Roscoff a Douarnenez nateklo tolik vody, že na některých domech poničila okna. V Hendaye na jihu byl nápor rozbouřené vody tak silný, že na 100 metrech pobořil protipovodňovou stěnu. Zvýšené povodňové nebezpečí dnes platí v devíti západofrancouzských departmentech. Například v departmentu Landes úřady očekávají až osmimetrové vlny. Hasiči už museli evakuovat přes 20 lidí. 

ŠPANĚLSKO: Vlny zničily mořské muzeum 

Podobná je situace na španělském pobřeží Atlantiku, na které se valily až desetimetrové vlny. Zničily například mořské muzeum ve městě Luarca, které disponuje jedním z největších chovů krakatice obrovských na světě. Ředitel muzea škody odhaduje na dva miliony eur. V baskické metropoli San Sebastián voda dosáhla až do historického centra. V některých ulicích je jí 1,50 metru. Poničeny byly tři mosty přes místní řeku Urumea.