Dalajlama: Nenásilný postup ovoce nenese

Paříž - Dalajlama v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde prohlásil, že 18. srpna zemřelo 140 Tibeťanů ve východní části Tibetu. Čínská armáda začala střílet do davu. Duchovní vůdce Tibetu také připomněl oběti březnových nepokojů ve Lhase, kde počet obětí vyšplhal ke čtyřem stům. Zdůraznil, že čínští vojáci stříleli na neozbrojené demonstranty, kteří se neměli jak bránit. V pátek se má duchovní vůdce Tibetu setkat s Carlou Bruni-Sarkozyovou a Bernardem Kouchnerem.

Dalajlama vyjádřil znepokojení nad faktem, jakým tempem přibývají v oblasti Tibetu čínské vojenské základny. Přítomnost armády už nikoho nepřekvapuje, ale energie, s jakou se v Tibetu zabydluje a buduje své zázemí, je podle něj alarmující.

Podle dalajlamy je sice zřejmé, že cesta nenásilí ovoce nenese, jiný způsob pro něj ale akceptovatelný není. Vyjádřil také přesvědčení, že mladých Tibeťanů, kteří by preferovali jiné prostředky pro získání autonomie, je minimum.

Dalajlama se chce setkat s francouzským ministrem zahraničí Bernardem Kouchnerem, u kterého oceňuje jeho vnímavost k situaci Tibetu, stejně jako u francouzského prezidenta. Přál by si, aby úřadující hlava Rady EU, tedy Sarkozy, oslovil čínskou vládu po skončení olympijských her s konstruktivními návrhy. Dodal, že jeho cesta do Francie ale politické cíle nesleduje, jde mu o dialog mezi náboženstvími.

Vydáno pod