Clapper: Snowden napáchal spoustu škody, ať vrátí nezveřejněné dokumenty

Washington - Bývalý analytik americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden by měl vrátit dosud nezveřejněné tajné dokumenty. Během jednání ve výboru Senátu pro kontrolu výzvědných služeb to prohlásil šéf rozvědek USA James Clapper.

Snowden, který se nyní před americkou justicí skrývá v Rusku, loni vynesl materiály o výzvědné praxi tajných služeb USA, což podle Clappera způsobilo „hluboké škody“. Teroristé prý díky získaným informacím mění způsoby vzájemné komunikace, což agentům ztěžuje pátrání. „Výsledek je to, že stát je méně chráněn a bezpečí občanů se snížilo,“ řekl Clapper.

Aféra kolem sledovacích aktivit NSA otřásla loni mimo jiné evropskou politickou scénou. Vyšlo najevo, že NSA sledovala internetovou a telefonickou komunikaci nejen milionů Evropanů, ale i státníků, údajně i německé kancléřky Angely Merkelové. Německo i Francie, ale také zástupci EU začali o problematice s americkou administrativou intenzivně jednat. Americký prezident Barack Obama v souvislosti s aférou přislíbil změnit práci špionážních agentur, USA podle něj již nebudou monitorovat komunikaci hlav států a vlád blízkých spojenců. Oznámil také omezení programu plošného získávání dat o telefonátech Američanů.