Na 450 děl z Gurlittovy sbírky možná ukradli nacisté

Berlín - Přes 450 objektů z rozsáhlé sbírky vzácných obrazů, které německé úřady zabavily synovi nacistického obchodníka s uměním Corneliu Gurlittovi, možná patří k dílům, která uloupili nacisté. Oznámil to dnes speciální expertní tým, který má za úkol prověřit původ obrazů. Gurlittův právník dnes řekl, že jeho klient zvažuje navrácení děl ukradených hitlerovským režimem. Ještě loni přitom Gurlitt tvrdil, že všechny své obrazy chce zpátky.

Podle německých odborníků bylo z dosud prověřených děl identifikováno 458 jako možný lup nacistů. Jejich původ nyní chtějí objasnit i za pomoci veřejnosti. Gurlittova sbírka čítala celkem 1 406 kusů a sporné obrazy jsou zveřejněny na webových stránkách www.lostart.de.

Malby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugèna Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla, Franze Marca, Carla Spitzwega a dalších malířských mistrů zabavily německé úřady předloni při domovní prohlídce u nyní osmdesátiletého důchodce z Mnichova. O objevu obrazů, jejichž hodnota se odhadovala na jednu miliardu eur (27,5 miliardy Kč), ale informovala až loni. Gurlitt zdědil svou ohromnou sbírku po svém otci, Hildebrandtovi Gurlittovi, který spolupracoval s nacisty likvidujícími „závadné“ a „neněmecké“ umění.

V listopadovém rozhovoru pro týdeník Der Spiegel Gurlitt prohlásil, že dobrovolně nevydá žádný ze svých obrazů, se kterými rozmlouval jako s blízkými přáteli, které v reálném životě nikdy neměl. Byly pro něj věrnými společníky a péče o ně se stala jeho životní misí. Kontakt s realitou Gurlitt ztratil už před mnoha desítkami let.

Jeho právní zástupce Hannes Hartung ale dnes řekl, že Gurlitt je nyní ochoten podrobněji se podívat na žaloby týkající se uloupeného umění a dohodnout se na spravedlivém řešení.

Dveře Gurlittova přístřešku
Zdroj: ČT24/ČTK/APA/BARBARA GINDL