Kyjev: Demonstranti obsadili ministerstvo spravedlnosti, zemědělství i energetiky

Kyjev - Několik desítek demonstrantů v průběhu večera získalo pod kontrolu ministerstvo spravedlnosti v centru Kyjeva. Podle šéfa krajně pravicové skupiny Společná věc Oleksandra Danyljuka protestující nenarazili na žádný odpor a kolem budovy začali okamžitě stavět barikády. Demonstranti údajně obsadili také ministerstvo zemědělství a ministerstvo energetiky. „Společná věc“ bývá spolu se skupinou „Pravý sektor“ označována za hybnou sílu protivládních demonstrací na Ukrajině.

Centrum Kyjeva bylo klidné. Místo plánovaných masových protestů uctili demonstranti na náměstí Nezávislosti památku 25letého Bělorusa. Mladík byl postřelen během středečních střetů s policií a v sobotu zraněním podlehl. večer přišlo bleskové obsazení tří důležitých ministerstev - o tomto počtu mluví Oleksandr Danyljuk.

Jedná se o oficiálně nejméně třetí obětí protestů. Opozice ale tvrdí, že mrtvých je přinejmenším šest. Tisíce účastníků posledního rozloučení provázely jeho rakev skandováním hesel jako „Hrdina!“, „Janukovyč je vrah“ a „Pryč se zločincem“.

Ministerstvo spravedlnosti není první budovou, kterou se během víkendu podařilo kyjevským demonstrantům obsadit. Včera večer, krátce po vystoupení předáků opozice na nedalekém náměstí Nezávislost se vzali útokem výstavní a konferenční centrum zvané Ukrajinský dům, které leží na bulváru Chreščatyk. Radikálové se obávali, že se v budově ukrývají příslušníci speciálních jednotek.

Demonstranti před Ukrajinským domem
Zdroj: Vasily Fedosenko/Reuters

Útočníci rozbíjeli okna, prolomili dveře a házeli do budovy zápalné bomby. Policisté na to odpověděli granáty se slzným plynem. Dav nakonec po oboustranné dohodě vytvořil před vchodem uličku, aby mohli lidé z budovy odejít. Šlo především o řadové policisty a kadety. Opozice poté dům obsadila a prohlásila, že si z něj udělá tiskové centrum, jídelnu a základnu pro nocování lidí, kteří v silném mrazu hledají útočiště.

Evropská unie dnes vyzvala ukrajinské vedení, aby splnilo sliby, které dalo o víkendu opozici. Současně podle agentury AFP požádala ukrajinskou opozici, aby se distancovala od demonstrantů, kteří se uchylují k násilí.

Kličko vyzval k zastavení střetů, demonstranti ho postříkali hasicím přístrojem

Přestože v průběhu pohřbu byl Kyjev klidný, sklony k násilnostem po dvou měsících demonstrací a střetů narůstají. Jeden z vůdců opozice Vitalij Kličko v sobotu na náměstí vyzýval k zastavení střetů, mnozí ale na něj za to pískali a bučeli, a dokonce jej jednou postříkali hasicím přístrojem. „Opozice nesmí uzavírat žádné dohody s prezidentem, opozice musí říct, že všichni zrádci v parlamentu budou zlikvidováni,“ prohlásil jeden z demonstrantů.

Další z opozičních lídrů Oleh Ťahnybok protestující v sobotu večer naopak ujistil, že „boj bude pokračovat“. Čím dál víc se tak potvrzují obavy západních diplomatů, že v nepřehledné situaci už všichni ztrácejí orientaci a dění nemá pod kontrolou ani vláda, ani opozice.

Opoziční předáci nabídky na vládní posty nepřijmou

Janukovyč už v pátek slíbil, že během úterní mimořádné schůze parlamentu pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené demonstranty. Opozice ale sliby označila za nedostatečné. V sobotu pak prezident vůdcům opozice nabídl vedoucí místa v rekonstruované vládě. Arsenij Jaceňuk se měl stát novým premiérem a Vitalij Kličko vicepremiérem pro humanitární záležitosti.

Zprvu nebylo jasné, jak se opoziční lídři k nabídce staví. Jaceňuk davu nejprve řekl, že je ochoten převzít odpovědnost, později ale začal couvat. Na Twitteru zdůraznil, že post neodmítl ani nepřijal a chce vše projednat se zástupci své strany Vlast. „Máme své podmínky, nikoli vaše podmínky. Země potřebuje podepsat dohodu s Evropskou unií, a to je klíčové. Dále je to propuštění politických vězňů, neprávem zadržovaných jsou tisíce a hlavní je Julija Tymošenková,“ vzkázal prezidentovi.

Kličko ve vyjádření pro německý nedělník Bild am Sonntag řekl, že nabídka byla ze strany Janukovyče úskokem, který má opozici rozdělit. Opozice ale považuje za hlavní prioritu vypsání nových prezidentských voleb, podle komentátorů je proto nepravděpodobné, že by na nabídku přistoupila. Ústupky ze strany prezidenta navíc protestující vnímají jako projev jeho oslabeného postavení.

Proti vládě se bouří celý západ země

Vzpoura proti Janukovyčovi se v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země, zejména její západní části. Nepokoje se ale přelévají i na východ, který byl tradičně na straně současného prezidenta. Protivládní aktivisté už obsadili budovy regionálních samospráv ve 14 z 25 administrativních oblastí země a protesty vypukly v téměř všech velkých správních střediscích.

Několik tisíc lidí se dnes snažilo okupovat například ústředí regionální vlády ve východoukrajinském Záporoží, než je policie rozehnala slzným plynem a gumovými projektily. Na Zakarpatsku stovky demonstrantů obklíčily sídlo regionální správy a obestavěly ho barikádami, aby znemožnily přístup do budovy.

Asi 3 000 stoupenců opozice se snažilo vniknout do sídla samosprávy také v Dněpropetrovsku, rodišti vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Policie k jejich zastavení použila ledovou vodu. V Čerkaském regionu dnes soud nařídil vzít do vazby 41 demonstrantů, kteří tam na budovy úřadů útočili.

Obyvatelé Lvova posílají do Kyjeva teplé oblečení i dobrovolníky (zdroj: ČT24)

Ve Lvově, v historickém centru ukrajinské kultury, založila opozice lidový parlament a také zde funguje dobře organizovaná síť na podporu lidem shromážděným na kyjevském Majdanu. V jednom ze lvovských kostelů byl zřízen sklad, kam příznivci opozice přinášejí teplé oblečení, které se poté v pytlích převáží do hlavního města. Jen včera takto odjely tři plné nákladní vozy.

Prahou prošel průvod na podporu demonstrací

Na podporu ukrajinských demonstrací se v Praze konalo několik shromáždění. Přes čtyři sta Ukrajinců žijících v Česku a dalších sympatizantů si připomnělo oběti, které si demonstrace v Kyjevě dosud vyžádaly. Při chůzi provolávali hesla Hrdinům sláva, Jsme pro boj s diktaturou Janukovyče a Ukrajina je Evropa. Nesli také fotografie dokumentující zatýkání zraněných lidí v nemocnicích i brutální zásahy policie proti demonstrantům. A to nejen v Kyjevě, ale i v dalších částech země.

„Ukrajinci nechtějí patřit pod nově budovaný Sovětský svaz - právě s ním měli tragické zkušenosti,“ uvedl jeden z mluvčích. Na chodníku na Staroměstském náměstí, kam přišli lidé průvodem z Karlovy ulice, vznikl kříž z rozžatých svíček, přítomní sklonili prapory a pomodlili se Otčenáš.