V Kyjevě zemřel další člověk, demonstranti útočili na ministerstva

Kyjev - Ukrajinská metropole připomínala v noci na dnešek bitevní pole. V centru Kyjeva pokračovaly střety mezi radikálními demonstranty a policisty. Protestující zapalovali pneumatiky, házeli na těžkooděnce kameny a zápalné lahve a pokusili se obsadit budovy ministerstva energetiky a vnitra. Pořádkové síly odpověděly gumovými projektily a slzným plynem. Kyjev zachvátily obrovské požáry. Několik demonstrantů bylo zadrženo, ukrajinské ministerstvo vnitra naopak obvinilo protestující, že zajali dva příslušníky policie.

„Ukrajinské ministerstvo vnitra žádá okamžité propuštění policejních důstojníků. Pokud náš požadavek nebude splněn, policie bude nucena přijmout opatření nutná k jejich osvobození,“ uvedl resort v oficiálním prohlášení. Úřady tvrdí, že demonstranti policisty drží v budově radnice, kterou obsadili. Ti to ale odmítají.

Těžkým zraněním dnes v nemocnici podlehl další odpůrce Janukovyčovy vlády. Jedná se o třetí oběť, kterou oficiálně přiznaly obě strany sporu. Opozice hlásí více mrtvých, přinejmenším šest.

Skupina sestávající z asi stovky radikálních demonstrantů se dnes pokusila obsadit budovu ministerstva energetiky. „Byl tu pokus obsadit budovu. Přišlo asi 100 ozbrojených lidí. Šel jsem jim říct, že pokud budovu v klidu neopustí, může zkolabovat celý energetický systém na Ukrajině,“ zdůraznil ministr Eduard Stavyckyj.

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters/David Mdzinarishvili

Demonstranti dál trvají na odstoupení prezidenta Janukovyče. „Donutíme úřady, aby nás respektovaly,“ uvedl jeden z protestujících. „Nikoli oni, ale my budeme diktovat podmínky příměří,“ dodal. Podle opozičních představitelů bylo při nočních potyčkách zadrženo několik demonstrantů.

Füleho mise na Ukrajině pokračuje

Druhým dnem dnes na Ukrajině pokračuje i mise českého eurokomisaře pro rozšíření Štefana Füleho, který s oběma stranami politického konfliktu jednal už v pátek. Konkrétní závěry ovšem jeho schůzky zatím neměly.

„S panem prezidentem jsem projednával návrh dvoufázového přístupu. V první fázi by mělo dojít k uklidnění situace a zastavení užívání násilí. Také by měly přestat platit protidemokratické zákony z minulého týdne,“ zdůraznil Füle v rozhovoru pro ČT.

Následnou etapou pak podle něj musí být politické řešení a dialog se všemi složkami ukrajinské společnosti zaměřený na ukončení krize. Zástupce Evropské komise dnes také zdůraznil potřebu ukončit spirálu násilí i dosavadní beztrestnost těch, kdo porušují lidská práva.

Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko prohlásil, že vyjednávání se zástupci demonstrujících selhalo a že nenásilné řešení sporu nemá moc šancí na úspěch. Protivládní aktivisté podle něj mají k dispozici zbraně a vůdci protestů už nedokážou radikální skupiny kontrolovat.

S tímto hodnocením částečně souhlasí i eurokomisař Füle. Jen s tím rozdílem, že podle něj nemají plně pod kontrolou situaci ani ukrajinské úřady. „Míra kontroly, nejen ze strany opozice, ale i vlády, je značně omezená,“ poznamenal.

ŽIVĚ z kyjevských ulic:

Vitalij Kličko, lídr opozice:

„Změnit jen ministry není dost. Lidé chtějí změnit pravidla, protože už jsou unavení žít bez nich. Můžete si koupit jakýkoliv soud, není možné v této zemi najít spravedlnost. Systém je naprosto zkorumpovaný. A to je to, proč lidé nejsou šťastní.“

Arsenij Jaceňuk, lídr opozice:

„V naší zemi teď nemáme krizi politickou, nýbrž krizi civilní. Diskutovali jsme s našimi evropskými partnery, která bude nejlepší cesta se z ní dostat. Můžu jasně říct, že dostat se z této krize bez zprostředkování našimi západními partnery bude velmi těžké.“

Ukrajinský prezident při páteční schůzce s církevními hodnostáři slíbil několik ústupků. Během úterní mimořádné schůze parlamentu prý pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené protivládní demonstranty.

„Udělám vše, abych ukončil tento konflikt, abych ukončil násilí. Jestli se to nepovede po dobrém, uplatníme všechny zákonné metody,“ varoval však Janukovyč, který se opírá především o ruskojazyčný východ a jih země. Poslanci z autonomního Krymu už prezidenta vyzvali, aby vyhlásil stanné právo.

Z Kyjeva, kde demonstrace pokračují už přes dva měsíce, se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země. Terčem nevole se stala sídla oblastních gubernátorů jmenovaných prezidentem. Protivládní aktivisté se pokusili obsadit kanceláře oblastních samospráv v nejméně 12 regionálních centrech a v pěti se jim to podařilo.

Ve Lvově, Rovně a Lucku šéfové oblastí sami podali demisi, v Užhorodě při slovenských hranicích opozice zablokovala kanceláře zakarpatského gubernátora.

Nepokoje v centru Kyjeva
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Grits
Nepokoje na Ukrajině
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Grits
Nepokoje na Ukrajině
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Grits
Nepokoje na Ukrajině
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Grits
Nepokoje na Ukrajině
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Grits
Nepokoje v centru Kyjeva
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Grits
Nepokoje na Ukrajině
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Grits
Nepokoje na Ukrajině
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Chuzavkov
Nepokoje v centru Kyjeva
Zdroj: ČTK / AP/Sergei Grits