Obama o marihuaně: Není o nic horší než alkohol a cigarety

Washington - Marihuana není o nic škodlivější než cigarety a alkohol a soudy by měly posílat lidi za mříže kvůli důležitějším věcem, prohlásil před několika dny americký prezident Barack Obama v rozhovoru pro The New Yorker. Jeho slova vyvolala mezi Američany silné emoce, takže jim většinou uniklo, že prezident ve stejném rozhovoru označil kouření za marihuany špatné a snažil se od něj lidi odradit. Je o něm přitom známo, že zamlada sám marihuanu kouřil.

HORIZONT Martina Řezníčka o Obamově vyjádření k marihuaně (zdroj: ČT24)

Prezident také kritizoval nerovný přístup k mládeži za kouření marihuany, když děti ze středních vrstev nebývají trestány, zatímco ty chudší ano - stejně jako příslušníci menšin. Prezident také naznačil, že nehodlá trestat některé americké státy za to, že uvolnily marihuanu i pro rekreační účely, i když to federální zákony stále zakazují. V Coloradu a Washingtonu se pro legalizaci marihuany vyslovili místní občané v loňských referendech. Colorado od 1. ledna jako první v USA umožňuje legální maloobchodní prodej marihuany k osobnímu použití, Washington to má povolit v průběhu roku, v dalších 18 státech je marihuana povolena pro léčebné účely. Na federální úrovni je droga dál zakázaná, více než polovina Američanů ale žádá opak.

Obama není první šéf Bílého domu, který měl potřebu se k marihuaně vyjádřit. Svého času to učinil i jeho demokratický předchůdce Bill Clinton, ten ovšem rychle dodal, že sice marihuanu párkrát kouřil, ale nikdy nevdechoval. Zní to asi podobně jako jeho někdejší prohlášení, že nevyhledává rychlé občerstvení: pak na něj prasklo, že si nechal hamburgery vozit přímo do Bílého domu.