Strany jihosúdánského konfliktu podepsaly příměří

Addis Abeba - Zástupci jihosúdánské vlády a vzbouřenců podepsali v etiopské metropoli Addis Abebě dohodu o zastavení bojů. Přes pět týdnů trvající boje v zemi si už vyžádaly tisíce životů, další statisíce lidí pak vyhnaly z domovů. Klid zbraní podepsali ve čtvrtek po týdnech jednání šéf vládní delegace Nhial Deng Nhial a lídr delegace povstalců Taban Deng Gai. Příměří by mělo začít platit v průběhu dneška.

V Jižním Súdánu zuří od poloviny prosince boje mezi silami věrnými prezidentovi Salvu Kiirovi a stoupenci sesazeného viceprezidenta Rieka Machara. Vláda i povstalci už dříve tvrdili, že jsou blízko dohodě, kvůli přetrvávajícím rozporům ale její podpis stále odkládali.

Rozhovory vázly zejména na problému 11 vězněných politiků, jejichž propuštění žádali vzbouřenci. Jihosúdánská vláda je chtěla soudit za účast na údajném pokusu o puč. Prezident Kiir trvá na tom, aby byli hnáni před soud.

Začátkem února by měly obě strany opět zasednout k jednacímu stolu, ale Gai - někdejší generál, jenž zběhl od jihosúdánské armády - dnes naznačil, že rozhovory nebudou pokračovat, dokud vláda 11 zatčených nepropustí.

Generál Tabang Gai, hlavní vyjednávač Reika Machara:

„Jsou to političtí vězni, proto žádáme jejich propuštění jako podmínku pro naši účast na další fázi dialogu. Jsme přesvědčeni, že právě jejich fyzická účast na mírovém procesu je velmi důležitá.“

Zatím ale není jasné, zda vůbec budou všichni bojovníci podepsanou dohodu dodržovat. Mluvčí jihosúdánské armády Philip Aguer varoval, že příslušníci takzvané Bílé armády z etnické skupiny Nuerů, k níž patří i bývalý viceprezident, možná po míru netouží. Vyjednavač Nhail zase vyjádřil obavy, že mnozí povstalci jsou civilisté, kteří se chopili zbraní. Pro ně prý může být obtížné klid zbraní dodržovat, protože „nejsou vojensky disciplinovaní“.

Jižní Súdán je nejmladším státem na světě, jenž svou nezávislost získal v červenci 2011. Země se ale potýká s rozsáhlými vnitřními problémy. Boje tamějších skupin mají převážně etnický charakter, v zemi se totiž mluví víc než šedesáti jazyky. Napětí však panuje také kolem ropných ložisek ve vztahu se Súdánem, od kterého se Jižní Súdán původně oddělil.

Dohoda o příměří v Jižním Súdánu (zdroj: ČT24)