Práce Scheuera z Univerzity Karlovy je klasický plagiát

Berlín – Doktorská práce generálního tajemníka bavorské vládní CSU Andrease Scheuera, za kterou na pražské Univeritě Karlově získal takzvaný malý doktorát, je minimálně zčásti klasickým plagiátem. Nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung to řekl německý ombudsman pro vědu Wolfgang Löwer. Sporná práce by podle něj měla být přezkoumána a Löwer očekává, že tak univerzita učiní. O to samé chce univerzitu požádat i sám Scheuer. Akademickým titulům Němci přikládají velký význam. V uplynulých letech museli kvůli obviněním z plagiátorství opustit vysokou politiku hned dva němečtí ministři.

Za německy psanou práci s názvem Politická komunikace CSU v systému Bavorska získal Andreas Scheuer v roce 2004 v Praze titul PhDr. Před svým jménem začal uvádět zkratku Dr., ačkoli český malý doktorát jako plnohodnotný doktorský titul uznávají v Německu jen dvě spolkové země, a to Berlín a Bavorsko. Když tato skutečnost vyšla minulý týden najevo, Scheuer se používání titulu Dr. vzdal. 

Německý ombudsman vyzval Karlovu univerzitu, aby případ řešila

Scheuer podle německého tisku převzal do své rigorózní práce dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou, aniž by řádně uvedl zdroj. Právě tyto pasáže byly označeny za klasický plagiát. „Měly by se stát podnětem k podrobnějšímu prozkoumání a prošetření toho, jak ten text vznikl,“ tvrdí ombudsman Löwer. „Předpokládám, že se Univerzita Karlova tohoto úkolu chopí,“ dodal. Karlova univerzita pár hodin na to prohlásila, že se Scheureovou prací bude zabývat.

O prověření podezření z plagiátorství chce pražskou univerzitu požádat i sám Scheuer. „Pan Scheuer o to nemusí žádat, neboť jsme s přípravami začali už v pátek,“ uvedl ředitel Institutu politologických studií Petr Jüptner. Škola prý nyní shromažďuje podklady, jako jsou tehdejší posudky. Univerzita Karlova se podle Jüptnera bude snažit o maximální transparentnost. 

Scheuer se již dříve bránil tvrzením, že při detailním prověřování podkladů pro svou rigorózní práci žádný dokument Münsterské univerzity nenašel, ale ujistil, že tuto univerzitu požádá o informace týkající se autorství a data vzniku textu.

Andreas Scheuer
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Vedoucím rigorózní práce byl politolog Rudolf Kučera. Ten deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že je zcela normální, že Scheuer práci vyhotovil v němčině. Znalosti češtiny prý v takových případech nejsou vyžadovány a Scheuer navíc v Praze nenavštěvoval přednášky. Podle bavorského politika nebylo nutné se česky učit, protože jeho vedoucí práce německy hovoří. V komisi, která Scheuerovu doktorskou práci posuzovala, byl podle deníku také politolog Bohumil Doležal. Ten ale listu řekl, že členem zkušební komise nebyl a o celé záležitosti nic neví. 

Scheuer zájem médií o svou osobu kritizoval. Na otázku, zda obvinění vnímá jako nespravedlivé, odpověděl, že věc je již více než osm let stará. Titulky v novinách podle něj nabírají epické šíře. Generálním tajemníkem CSU je Scheuer teprve několik týdnů poté, co se jeho předchůdce Alexander Dobrindt stal 17. prosince německým ministrem dopravy.

Nedělník uvedl, že dlouholetý německý poslanec Scheuer původně studoval politologii na univerzitě v domovském Pasově. Cestu k „velkému doktorátu“ mu tam ale znemožnila skutečnost, že jeho magisterskou práci ohodnotila posudková komise jen jako uspokojivou. Původní zpráva zde.

Kvůli obvinění z plagiátorství museli německou politiku opustit již dva ministři 

Akademickým titulům Němci přikládají velký význam. V uplynulých letech kvůli obviněním z plagiátorství museli opustit vysokou politiku někdejší populární ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg a bývalá ministryně školství Annette Schavanová. 

Dosud nejvýše postavenou obětí plagiátorských afér v Evropě je bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil předloni v dubnu, když mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.

Vydáno pod