Můžeme za Volgograd, další terč je Soči, tvrdí Provincie Dagestán

Volgograd - K útokům v jihoruském Volgogradu se přihlásili teroristé z irácké skupiny Ansar al-Sunna - konkrétně její části nazvané Provincie Dagestán. Na internetu se objevilo video, kde se dva muži prohlašují za sebevražedné atentátníky. Při prosincových útocích na nádraží a trolejbus zahynulo 34 lidí a další stovka se zranila. Ruské úřady po nich zvýšily bezpečnostní opatření a spustily rozsáhlou protiteroristickou operaci. Z olympijského města Soči se stalo doslova „uzavřené město“. Právě Soči označili teroristé za svůj příští terč. Ruský prezident ale stále opakuje, že se návštěvníci her ničeho obávat nemusí.

Ruské tajné služby nyní video zkoumají. „Prověřují se i další možnosti. Že se někdo k útokům přihlásil, neznamená, že nemohlo jít o spolupráci jiných organizací,“ podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Skupina Ansar al-Sunna (Stoupenci tradic) vznikla údajně před víc než deseti lety v Iráku. Podle ruských médií jsou jejími členy převážně Kurdové a Arabové útočící často v zahraničí. Útoky ve Volgogradu měli provést členové této skupiny jménem Sulejman a Abdurachman.

Na videu hovoří údajní atentátníci rusky se silným přízvukem. Hlásí se ke skupině Vilájat Dagestán (Provincie Dagestán), která je součástí skupiny Ansar al-Sunna. Pro ruského prezidenta Vladimira Putina mají atentátníci vzkaz: „Připravili jsme si pro vás dárek. Pro vás a pro ty turisty, kteří přijedou. Dostanete ho během olympiády. Bude to dárek od všech muslimů, jejichž krev je denně prolévána po celém světě. Ať už v Afghánistánu, Somálsku nebo Sýrii. Bude to naše odplata,“ říká jeden z terorisů. Atentátníci na záběrech demonstrativně sestavují výbušné zařízení a odjíždějí automobilem s roznětkou v rukách.

O podílu bojovníků irácké teroristické skupiny na atentátech ve Volgogradu hovoří i prohlášení vůdce severokavkazských extremistů Doku Umarova, o němž dnes informoval jeden z webů blízkých islamistům. V takzvaném poselství ruskému národu Umarov vyhrožuje, že útoky obdobné akcím ve Volgogradu budou pokračovat, dokud z Kavkazu neodejdou ruská vojska. „Každý, kdo stojí proti nám, musí počítat s tím, že válka je válka, a ta má své různé stránky, ať už ty špatné, či ty dobré,“ říká Umarov. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov přitom v minulém týdnu tvrdil, že je Umarov mrtvý. Má o tom prý nezvratné důkazy. Ruské tajné služby ale teroristovu smrt nepotvrdily (více zde).

„Provincie Dagestán“ má být spolu s dalšími severokavkazskými autonomními regiony součástí takzvaného Kavkazského emirátu, který chce Umarov vytvořit v rozsáhlé oblasti mezi severními svahy Kavkazu a jihoruskou stepí. Vůdce teroristů už loni opakovaně varoval, že podnikne ozbrojené atentáty proti ruským městům včetně olympijského Soči. Toto černomořské letovisko leží na území, které si islamisté pro svůj emirát nárokují.

Rusko dbá na bezpečnost v Soči na 100 procent

V Rusku sílí obavy z dalších atentátů, a to nejen v oblasti Severního Kavkazu, ale i v jiných regionech země – zvláště ve velkých městech. Posíleny byly hlídky v místech, kde se shromažďuje více lidí. Lidé mají upozornit na podezřelé neznámé osoby či zapomenutá zavazadla. Komando ruských speciálních jednotek dnes také po celodenním vyjednávání zaútočilo na obytný dům v dagestánské Machačkale. Před útokem islamisté propustili ženu s dětmi, která dům obývala. Tři údajní teroristé pak byli zastřeleni. Už o víkendu ruská policie při protiteroristické operaci v Machačkale zastřelila sedm ozbrojenců. Údajně se mezi nimi nacházela vycvičená sebevražedná atentátnice.

Celá rozsáhlá oblast severně od hranic s Gruzií je nyní kvůli olympiádě podřízena zpřísněnému režimu s omezením letecké i námořní dopravy. Dění v Soči sledují i ruské monitorovací družice z oběžné dráhy. Na jihu Ruska se má do operace zapojit na 100 tisíc příslušníků policejních složek a armády. Počítá se s nasazením radarů a sonarů, bezpilotních letounů, hlídkových člunů i pyrotechnických robotů.

Do města se už nedostane žádný automobil, který není registrován v Soči. Policie hlídkuje na
každé silnici vedoucí do města a kontroluje doklady. Přísná pravidla platí i v samotném Soči. „Pokud se chcete dostat do města, musíte mít speciální akreditaci – ty se vydávaly v září. Dlouho je prověřovaly především ruské tajné služby,“ řekl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Ani akreditace ale neznamená, že je vstup do olympijského parku zajištěn. „Lidé musí mít speciální propustku a speciální dokument o tom, že byli prověřeni,“ podotkl Karas. Zimní olympijské hry se v Soči budou konat už od 7. do 23. února.

Tři útoky za dva měsíce

Ve Volgogradu, někdejším Stalingradu, došlo v posledních měsících ke třem teroristickým útokům. Koncem října loňského roku tam vybuchl městský autobus, ve kterém zemřelo šest lidí, a další tři desítky byly zraněny. Explozi měla zřejmě na svědomí sebevražedná atentátnice, vdova po islamistickém radikálovi (čtěte víc).

Na konci minulého roku pak otřásly městem dva útoky krátce po sobě. Atentát na vlakovém nádraží 29. prosince a výbuch v trolejbusu o den později zabily 34 lidí a zhruba stovku zranily. Vláda s ohledem na blížící se olympijské hry masivně posílila bezpečnostní opatření. Světové velmoci oba činy ostře odsoudily (čtěte víc).