Kvůli zneužívání dětí bylo zbaveno kněžství na 400 lidí

Vatikán – Vatikán se vyjádřil k počtu kněží, kteří byli kvůli zneužívání dětí zbaveni svého kněžství. Podle agentury AP jich mezi roky 2011 a 2012 bylo skoro 400. Oproti dvěma předchozím rokům jde o dvojnásobek. Uvádí to prý dokument Vatikánu pro jednání ve výboru OSN pro práva dítěte. Arcibiskup Silvano Tomasi tento týden před výborem v Ženevě označil děti za „nedotknutelné“. Bylo to vůbec poprvé, co Vatikán tento skandál veřejně komentoval.

V letech 2008 až 2009 o kněžský talár přišlo přes 170 kněží. Právě tehdy podle AP Vatikán poprvé poskytl detaily k počtu duchovních, kteří byli kvůli tomuto skandálu zbaveni svého kněžství. Předtím zveřejnil pouze počet případů sexuálního zneužívání duchovními, o nichž se dozvěděl.

Členové výboru OSN se nyní v Ženevě zajímali o praktiky církve. Ta měla ve zvyku přesouvat kněze podezřelé ze zneužívání na jiné místo. Kryla je tak před obviněním ze zločinu. Jeden člen se také zeptal, proč Vatikán popisuje sexuální zneužívání jako „delikty proti morálce“, namísto „zločiny páchané na dětech“.

Tomasi při slyšení před výborem v Ženevě prohlásil, že tyto činy nemohou být nikdy ospravedlněny. Důležité je podle něj zjistit pravdu o tom, co se v minulosti stalo, aby se to už nikdy nemohlo opakovat. Zástupci Vatikánu také panelu OSN sdělili, že uvítají jakékoli jeho podněty k realizaci náležitých opatření.

Odchody kněží kvůli skandálům (zdroj: ČT24)

Papež František

„Je nutné především prosazovat opatření k ochraně nezletilých a pomáhat všem, kteří trpěli těmito násilnými činy.“

V roce 2009 byla zveřejněna zpráva o stovkách případů sexuálního zneužívání dětí kněžími v Irsku, které vedení církve zamlčovalo. Krizi důvěry v církev prohloubily rovněž případy zneužívání dětí a mladistvých kněžími hlášené z Německa, Belgie, Spojených států a dalších zemí.

Papežský úřad loni uvedl, že v důsledku případů sexuálního zneužívání změnil požadavky kladené na kandidáty kněžství. Aktualizoval i církevní právo a vyzval biskupskou konferenci, aby stanovila směrnice pro boj s tímto zlem.

Papež František žehná postiženým při návštěvě v Assisi
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia
Vydáno pod