Ruští poslanci navrhují rozšíření pravomocí tajných služeb

Moskva - Skupina ruských poslanců připravila návrh zákona, který podstatně rozšiřuje pravomoci ruských tajných služeb. Návrh nové právní normy hodlá podle agentury RIA Novosti předložit Státní dumě poslanec Andrej Lugovoj, který je podle britských vyšetřovatelů hlavním podezřelým z vraždy bývalého důstojníka KGB Alexandra Litviněnka v Londýně. Lugovoj je poslancem za ruské nacionalisty Vladimira Žirinovského.

Rozšíření pravomoci ruské kontrarozvědky FSB návrh odůvodňuje ochranou obyvatelstva před rostoucí hrozbou terorismu. Agenti FSB by měli napříště mít právo nejen prověřovat totožnost občanů, ale provádět i jejich osobní prohlídku a kontrolovat vnitřek kteréhokoli automobilu.

Návrh rovněž zpřísňuje tresty za podíl na přípravě teroristického útoku z deseti let na dvojnásobek a zavádí nepodmíněné tresty za účast na výcviku teroristů a za propagandu extremistických ideologií. Za financování teroristické činnosti by soudy mohly ukládat až doživotí. Mírnější trestní sazba za aktivity okrajově spojené s terorismem by z trestního zákoníku zmizela.

Omezení on-line plateb

Boji s terorismem by podle Lugového mělo napomoci i výrazné snížení limitu pro peněžní převody přes internetové platební systémy. Nynější strop 40 000 rublů by se měl snížit na pouhých tisíc rublů. Zjistit totožnost příjemce i plátce by pro FSB mělo být podstatně jednodušší. Tajná služba by tak podle poslaneckého návrhu měla lepší možnost odhalovat finanční toky extremistů.

Podle RIA Novosti má návrh podporu i některých dalších parlamentních stran a může parlamentem projít. Boj s teroristickým podzemím je v Rusku aktuální po sebevražedných útocích z konce loňského roku, při nichž v jihoruském Volgogradu zahynulo 34 lidí.

Andrej Lugovoj
Zdroj: ČT24

Osmačtyřicetiletý Lugovoj, bývalý důstojník kremelské ochranky, je místopředsedou bezpečnostního výboru Státní dumy. V minulosti už poslancům předložil řadu jiných návrhů, které média označují za kontroverzní.

Loni například doporučoval, aby ve státních sdělovacích prostředcích nesměli pracovat lidé z cizím pasem. Koncem roku Státní duma v prvním čtení schválila jeho návrh zákona, který by umožnil úřadům zablokovat bez soudního rozhodnutí prakticky kterýkoli nepohodlný webový server.