Písničkou proti šikaně: Američanka Madisyn dává mladým naději

Atlanta (USA) – Nejlepší obranou je útok, řekla si dvanáctiletá Madisyn Eliseová z Atlanty – a postavila se šikanujícím spolužákům hudbou. V písničce Crazy, Crazy otevřeně zpívá i o chvílích, kdy uvažovala, že si vezme život. Svou hudbou chce pomoct i ostatním dětem v nouzi - šikanu totiž okusí až třetina amerických školáků. Některé z nich duševní nebo tělesné týrání dohnalo až k sebevraždě.

„Moji přátelé mi řekli některé hodně bolestivé věci. Nevím, jestli jim vůbec dochází, jak moc mě jejich slova zranila. Když jsem přišla domů, rozhodla jsem se, že o tom napíšu píseň,“ vzpomíná Madisyn, jejíž rodina ani známí do té doby o jejích problémech nevěděli.

„Jejich slova jsou jako jed a já se dusím,“ zpívá mimo jiné Madisyn v Crazy, Crazy. „Slyšet ta slova od dvanáctileté dívky - to mě hodně překvapilo,“ říká hudební producent Ernest Robinson. Právě vypovídat se z podobných traumat je podle odborníků pro děti, které mezi spolužáky nezapadají, to nejdůležitější. „Měly by si najít něco, co jim dá pocit, že patří do nějaké skupiny - ať už je to sportovní kroužek, klub na škole nebo i církev,“ radí psycholog Mark Crawford.

Dvanáctiletá Američanka bojuje proti šikaně hudbou (zdroj: ČT24)

Většina obětí si zkušenost se šikanou nechává pro sebe. Kanadu a Británii loni šokovaly příběhy dvou dívek, které kvůli výhrůžkám spáchaly sebevraždu. Nikdo jim nepomohl, když to nejvíc potřebovaly. Podobným tragédiím chce teď začínající písničkářka Madisyn zabránit. „Nejsou v tom sami. Nejsou jediní, kdo takové věci zažívají. Časem se vše zlepší,“ říká. Své poselství chce dostat i do dalších písní, na nichž už teď ve studiu pracuje. Její rodina navíc uvažuje o založení neziskové organizace, která by psychicky týraným dětem pomáhala.