Masakr v Oradouru: Nevraždil jsem, ale zachraňoval, tvrdí Werner C.

Kolín nad Rýnem - Osmaosmdesátiletý Němec Werner C. odmítá, že by se v roce 1944 podílel na válečném vyvraždění francouzské vesnice Oradour-sur-Glane. Právě naopak. Německému deníku Bild bývalý člen SS sdělil, že při masakru zachránil dvěma ženám život. Wernera C. obvinilo státní zastupitelství v Dortmundu tento týden.

Penzista přiznal, že při zavraždění 642 lidí v Oradouru byl. „Ani jednou jsem ale nevystřelil. Nebyl jsem v té stodole. Stál jsem na stráži u vozidel,“ vylíčil Bildu s tím, že prý zachránil dvě ženy. „Když byli všichni vesničané nahnáni na náměstí, přicházely ty ženy z lesa. Zavolal jsem na ně, že by se měly schovat zpátky do lesa. To také udělaly,“ popsal své údajné jednání před téměř sedmdesáti lety.

Všichni nacisté odmítají přiznat vinu, kontruje hlavní žalobce

Vrchní státní zástupce Andreas Brendel ale verzi obviněného zpochybňuje. „Jako kulometčík postřílel spolu s dalšími 14 esesáky 25 Francouzů v jedné stodole,“ řekl Bildu. „Žádný z nacistických pachatelů nikdy nepřiznal, že zabil člověka. Všichni tvrdili, že ani jednou nevystřelili,“ dodal.

Dortmundské státní zastupitelství muže viní z hromadně spáchané vraždy 25 lidí a z napomáhání k vraždě stovek dalších civilistů. V době masakru mu bylo 19 let a podle Bildu je jedním z posledních žijících členů jednotky SS, která má největší masakr na území okupované Francie na svědomí.

Oradour ležící zhruba 400 kilometrů jižně od Paříže vyhladili nacisté 10. června 1944. Zabili tehdy 642 civilistů, z toho 205 dětí mladších 15 let. Vojáci muže postříleli kulomety, ženy a děti upálili. Pak zapálili všechny domy.

Joachim Gauck a Francois Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Phillipe Wojazer

Vesnice označovaná též jako „francouzské Lidice“ byla po druhé světové válce jako memento válečných hrůz ponechána v děsivě působících rozvalinách.

Loni ji jako první německý prezident navštívil Joachim Gauck a spolu s francouzským kolegou Françoisem Hollandem se poklonil památce obětí nacistického zvěrstva. Gauck při této příležitosti vyjádřil zármutek nad tím, že pachatelé těchto hrůz nebyli potrestáni.


Zvětšit mapu