Chyba Vatikánu? Bezákovo jméno má být očištěno

Vídeň - Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák by se mohl brzy dočkat rehabilitace. Jeho případem se prý zabývá sám papež František a podle rakouského pastorálního teologa Paula Zulehnera je očištění jeho jména otázkou pár týdnů. Arcibiskupského úřadu ho v roce 2012 zbavil bývalý papež Benedikt XVI. a přesné důvody svého nuceného odchodu prý Bezák nezná. Na začátku loňského prosince se přestěhoval do Itálie, kde pobývá v klášteře redemptoristů v Bussolengu nedaleko Verony.

Podle Rakušana Zulehnera je Bezákův případ v „pohybu“. Tento teolog navštívil Slovensko, kde se od někdejšího disidenta a křesťanskodemokratického poslance Františka Mikloška dozvěděl, že se v této věci v uplynulých třech týdnech konalo vícero schůzek. I Mikloško se angažuje o Bezákovo očištění.

Případu se podle Zulehnera ujal sám papež František, který jednal s prefektem Kongregace pro biskupy kardinálem Marcem Ouelletem, apoštolským nunciem na Slovensku a slovenským kardinálem Jozefem Tomkem. Nakonec se konala i schůzka mezi Bezákem a Ouelltem, při níž Ouelletův sekretář Ilson de Jesus Montanari podle Mikloška řekl, že „i Vatikán může činit chyby,“ prohlásil Zulehner.

Kanaďan Ouellet je podle slovenských médií klíčovou postavou v Bezákově kauze, neboť jeho kongregace je zodpovědná za výběr kandidátů do biskupských úřadů.

Róbert Bezák
Zdroj: Miroslav Földeši/ČTK

Bezák přišel o post arcibiskupa po vizitaci z Vatikánu. Církev mu údajně vyčítala homosexuální kněze v okolí. Vadilo jí také, že často kritizoval poměry uvnitř církve i svého kontroverzního předchůdce v úřadu arcibiskupa Jána Sokola, jenž v minulosti čelil kritice za údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností nebo za některé finanční transakce. Vatikán ale prý také nelibě nesl, že Bezák často nosil civilní oblečení.

Bezák upozornil na tajná církevní konta

Sám Bezák v listopadu vydal knihu Róbert Bezák: Vyznanie. V knize se vyznává z pocitu beznaděje, který ho přepadl, když se v roce 2009 stal arcibiskupem. Nestačil se prý divit: v bankách měla církev tajná konta a podezřele levně prodávala pozemky i domy vlastním příbuzným a známým. Skryté účty neměly sloužit osobní potřebě jednotlivců, ale byly určené na mocenské hry. Bezák podle svých slov uznává, že tu a tam jde nějaké to euro bokem, ale v tomto případě prý už nešlo o pár eur, ale o miliony.

„Když jsem se zeptal, zda arcibiskup Sokol může stavět obrovský penzion v rodných Jacovcích, aniž by vysvětlil původ peněz, nuncius řekl, že může, když na to má. Pochopil jsem, že jsem bezmocný a nemá smysl bojovat, protože odpovědným lidem na tom nezáleží,“ napsal v knize odvolaný arcibiskup.

Za Bezáka se několikrát demonstrovalo

Sesazení oblíbeného arcibiskupa, který je na Slovensku považován za výjimku mezi konzervativními duchovními, přijali slovenští věřící s nevolí. V minulosti na protest proti rozhodnutí Vatikánu zorganizovali několik demonstrací. Vlna kritiky se zvedla i v Rakousku, kde se platforma Wir sind Kirche (My jsme církev) snaží mezinárodní peticí dosáhnout očištění někdejšího arcibiskupa.