Za masakr v Oradouru obžalovali po 70 letech 88letého Němce

Dortmund - Státní zastupitelství v Dortmundu obžalovalo 88letého Němce z podílu na nacistickém vyvraždění francouzské vesnice Oradour-sur-Glane v roce 1944. Muž byl členem tankové jednotky SS a v době masakru mu bylo teprve 19 let. Jedna z komor zemského soudu v Kolíně nad Rýnem určená pro trestní delikty mládeže nyní musí rozhodnout, zda bude proti důchodci zahájeno hlavní soudní líčení. Dortmundské státní zastupitelství jej viní z hromadně spáchané vraždy 25 lidí a z napomáhání k vraždě stovek dalších civilistů.

Oradour ležící zhruba 400 kilometrů jižně od Paříže vyhladila nacistická divize 10. června 1944 při přesunu na sever Francie k boji proti vyloděným silám spojenců v Normandii. Její příslušníci tehdy zabili 642 civilistů, z toho 205 dětí mladších 15 let. Vojáci muže postříleli kulomety, ženy a děti upálili. Pak zapálili všechny domy. Podle některých informací se jednalo o odplatu za únos německého důstojníka, podle jiných zdrojů ale byli příslušníci odboje v jiné vesnici nedaleko odtud.

Vesnice označovaná též jako „francouzské Lidice“ byla po druhé světové válce jako memento válečných hrůz ponechána v děsivě působících rozvalinách. Loni ji jako první německý prezident navštívil Joachim Gauck a spolu s francouzským kolegou Françoisem Hollandem se poklonil památce obětí nacistického masakru. Gauck při této příležitosti vyjádřil zármutek nad tím, že pachatelé těchto hrůz nebyli potrestáni.

Vydáno pod