Do letadel v Rusku ode dneška jen nasucho – kvůli Soči

Moskva - Od dnešního dne zabavují ruská letiště bez výjimky veškeré tekutiny, které chtějí cestující v příručních zavazadlech přinést na palubu letadel. Některá ruská letiště už dříve při odbavení cestujícím odebírala tekutiny v objemu větším než 100 mililitrů, ze zákazu byly vyjmuty léky a tekutá strava pro děti. Jen 300 kilometrů od Soči, u severokavkazského Pjatigorska, byla dnes objevena tři vozidla se zavražděnými řidiči. Když policisté zahájili ohledání prvního vozu, explodovala nedaleko nálož. Zraněn ale nikdo nebyl.

O novém režimu letištního odbavení rozhodla státní letecká agentura Rosaviacija v souvislosti se zajištěním bezpečnosti únorové olympiády v Soči. Zákaz přepravy tekutin, aerosolů a gelů v příručních zavazadlech potvrdilo moskevské letiště Šeremeťjevo. Zákaz se vztahuje i na lepidla a malířské barvy. Cestující je buď umístí do kufrů odbavených do zavazadlového prostoru letadla, nebo o ně při prohlídce před odletem přijdou. Na palubu letadel je možné přinášet pouze nezbytné léky.

Nařízení Rosaviacije je platné celostátně, zatím se ale podle médií uplatňuje jen na moskevských letištích Šeremeťjevo, Domodědovo a Vnukovo. Reportérovi rozhlasové stanice Echo Moskvy na šeremeťjevském mezinárodním letišti dnes ráno odebrali kapky do nosu.

Záhadná vražda řidičů u Pjatigorska

Na Severním Kavkaze čekal na policisty hrůzný nález. Muži v zaparkovaných autech měli podle ruského vysílání rozhlasové stanice Rádio Svoboda prostřelené hlavy. V prvním z vozů seděl mrtvý za volantem, ve druhém na zadním sedadle a ve třetím našli policisté mrtvé tělo v zavazadlovém prostoru. Obětem záhadných vražd bylo kolem třiceti let.

Oblast leží asi 300 kilometrů východně od černomořského Soči. Úřady proto vyšetření události věnují podle Interfaxu zvýšenou pozornost. Okolní obce policie neprodyšně uzavřela, oblast prohledávají policisté se psy.

Zajištění bezpečnosti během ZOH v Soči
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Na jihu Ruska začala v úterý platit rozsáhlá bezpečnostní opatření. Město a okolí je fakticky v karanténě, vjezd přespolním je zakázán, doprava omezena a zásobování podřízeno přísnému režimu. Ke zpřísnění bezpečnostních opatření přispěly koncem roku dva krvavé teroristické útoky, které v nedalekém Volgogradu připravily o život 34 lidí.

Všeobecné napětí a nervozitu, kterou v regionu vyvolaly dva prosincové teroristické útoky, dokresluje dnešní poplašná zpráva ze severokavkazského města Jessentuki. Agentura Interfax oznámila, že v jednom z tamních příměstských vlaků explodovala bomba. Zprávu, která se objevila na řadě zpravodajských serverů, později ruské ministerstvo vnitra dementovalo.

Vydáno pod