Pussy Riot před objektivem: ruská rebelka - jemná modelka

Moskva – V minulosti si s oblékáním jako příznivkyně punku příliš hlavu nedělala – a ve vězení podobné problémy zpočátku také neřešila na prvním místě. Už dva týdny po omilostnění se ale rozhodla pózovat pro internetový obchod s oblečením. Naděžda Tolokonnikovová, jeden ze symbolů nekonvenčnosti a odporu proti řádu, nyní podpořila nadnárodní konfekci a marketing: podle jejího Facebooku jde o drobné poděkování západnímu světu za podporu během věznění.

Všeobecný zájem médií je nyní na vrcholu, a tak nezůstaly pozadu ani oděvní společnosti. U Tolokonnikovové využily marketingový potenciál, vizáž i efektní spojení rebelky s jemným líčením, aranžmá a stínohrou. Ostatně právě Pussy Riot v minulých letech inspirovaly módní tvůrce i celebrity. Například Madonna neváhala odzpívat část moskevského koncertu v jejich typické kukle.

Styl, který teď Naděžda Tolokonnikovová předvádí na módních fotografiích, je překvapivě konzervativní. Dosud navíc vystupovala spíš v opačné poloze – se zakrytým obličejem či nahá.

Na pozornost fotoaparátů a objektivů je přitom Tolokonnikovová zvyklá, neboť ji provázely během uvěznění i propouštění na svobodu. Pussy Riot a jejich protiputinovská punková modlitba v chrámu Krista Spasitele přitáhla pozornost světa o to víc, ale urazila věřící a rozzlobila státní moc.

Tolokonnikovová jako modelka americkým oděvníkům
Zdroj: ČT24/Facebook

Dvě účastnice dostaly dvouletý trest. Podle soudu spáchaly výtržnictví z náboženské nenávisti. Členky skupiny vysvobodila až předvánoční prezidentská amnestie. „Teď je naším cílem solidarita, rozvinutá občanská společnost a schopnost pomáhat si navzájem. To vše jsme zažily ve vězení a je to opravdu zázrak. Děkujeme všem, kdo nás podporovali,“ zmiňovala Tolokonnikovová na prosincové tiskové konferenci.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)