Kimova dynastie na ústupu… Po smrti je prý i teta vůdce KLDR

Soul/Pchjongjang - Teta severokorejského vůdce Kim Čong-una, donedávna vlivná politička a vdova po popraveném generálovi Čang Song-tchekovi, je údajně po smrti. Sedmašedesátiletá Kim Kjong-hi podle listu Daily Telegraph buď zemřela na infarkt, nebo spáchala sebevraždu. Diktátorova teta a strýc pomáhali mladému Kim Čong-unovi při upevňování moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila koncem roku 2011. Podle analytiků právě oni dva ve skutečnosti Severní Koreji vládli.

Kim Kjong-hi byla ale v posledních letech vážně nemocná. Údajně se léčila s rakovinou a minulý měsíc prý odjela do Ruska kvůli problémům se srdcem. Podle severokorejských disidentů odcestovala v prosinci z KLDR na léčení poté, co ji postihla srdeční slabost spojená se stresem po Čangově popravě.

Zpráva o úmrtí diktátorovy tety nicméně nemohla být zatím ověřena a je nutné zmínit, že řada zvěstí týkajících se severokorejské elity je nepravdivá. Britský list The Guardian v pondělí sdělil, že nedávná informace o tom, že manžel Kim Kjong-hi byl při popravě zaživa roztrhán zdivočelými psy, je fáma rozšířená z čínského satirického blogu.

Vdova po Čangovi, který byl před měsícem popraven za velezradu při rozsáhlé vládní čistce ve vedení KLDR , rovněž dlouhodobě bojovala s alkoholismem a trpěla depresemi od roku 2006, kdy její dcera spáchala v Paříži sebevraždu. Diktátorova teta byla naposledy viděna na veřejnosti 10. září. Její jméno nicméně figurovalo na seznamu vysokých činitelů, kteří se podíleli na přípravách pohřbu vlivného představitele vládnoucí Korejské strany práce v polovině prosince. Kim Kjong-hi byla tajemnicí strany a podobně jako její manžel, s nímž v posledních letech společně nežila, měla generálskou hodnost.

Spekulace o jejím osudu vyvolala hlavně její nepřítomnost při prosincových oslavách výročí úmrtí jejího bratra Kim Čong-ila. „Nebylo by žádným překvapením, kdyby byla opravdu mrtvá,“ konstatoval Tošimicu Šigemura z tokijské univerzity, který je expertem na Severní Koreu. „Nebyla v dobrém zdravotním stavu, léčila se s rakovinou a s alkoholismem se potýkala 30 let,“ cituje ho deník Daily Telegraph.

Podle Šigemury by také nebylo žádným překvapením, kdyby severokorejský režim s oznámením smrti vůdcovy tety čekal. „Pokud je mrtvá, je to pro Kim Čong-una vážný problém. Jako jediná dcera zakladatele severokorejského státu (Kim Ir-sena) měla moc a legitimitu a chránila Kim Čong-unovu vládu. Nikdo se jí nemohl vzepřít a připomenutím otcova jména mohla donutit stranu a armádu, aby poslouchaly její rozkazy. Kim Čong-un se možná bude snažit nějakou dobu tajit její smrt, než zkonsoliduje svou politickou moc,“ poznamenal Šigemura.

Kim Kjong-hi dosud vedla organizační oddělení Korejské strany práce a má také generálskou hodnost. Dle analytiků citovaných agenturou AP není vyloučeno, že dala souhlas k sesazení manžela z funkcí, avšak nikoli k popravě. Kim a Čang se vzali v roce 1972, ale v minulých letech už manželství nefungovalo.