Z olympijského Soči se stala „uzavřená pevnost“

Soči - Dějiště únorové zimní olympiády, jihoruské letovisko Soči, se dopravně uzavřelo pro cizince a přespolní. Do závěrečné fáze tak vstupuje bezpečnostní zajištění olympijských her. Jeho součástí je i zavedení speciálního režimu pro odbavování poštovních zásilek nebo kontrola mobilní komunikace. Záchranáři ministerstva pro mimořádné situace mají bojovou pohotovost. Přísná opatření, vyvolaná obavami z násilných akcí severokavkazských extremistů, budou platit až do 21. března, kdy skončí paralympijské hry.

Celá rozsáhlá oblast severně od hranic s Gruzií je podřízena zpřísněnému režimu s omezením letecké i námořní dopravy. Dění ve městě počínaje dneškem sledují i ruské monitorovací družice z oběžné dráhy.

Na jihu Ruska se má do operace zapojit na 100 tisíc příslušníků policejních složek a armády. Počítá se s nasazením radarů a sonarů, bezpilotních letounů, hlídkových člunů i pyrotechnických robotů. Nad bezpečností v Soči má bdít asi dvakrát víc lidí, než bylo na letní olympiádě v Londýně. Rusové si prý nechali radit mimo jiné právě od britských odborníků, kteří se podíleli na ostraze Londýna, ale i od amerických specialistů.

Rusko investovalo do přípravy olympijských sportovišť v přepočtu jeden bilion korun a část - podle ruských médií přinejmenším ekvivalent 40 miliard korun - spolkly právě náklady na zajištění bezpečnosti. „Dalo by se říct, že ze Soči se stala do 21. března jakási uzavřená pevnost. Ta přísná opatření asi nebudou příjemná nejen hostům, ale především těm domácím,“ konstatoval zpravodaj ČT Miroslav Karas s tím, že do města se už nedostane žádný automobil, který není registrován v Soči. Policie hlídkuje na každé silnici vedoucí do města a kontroluje doklady.

Mnohonásobné kontroly čekají na každého

Přísná pravidla budou platit i v samotném Soči. „Pokud se chcete dostat do města, musíte mít speciální akreditaci – ty se vydávaly v září. Dlouho je prověřovaly především ruské tajné služby,“ řekl Karas. Ani akreditace ale neznamená, že je vstup do olympijského parku zajištěn. „Lidé musí mít speciální propustku a speciální dokument o tom, že byli prověřeni,“ podotkl Karas.

Sportovci, kteří přijedou do Soči, budou přebývat v olympijském parku. „Ten je tak velký, že mnozí z nich asi ani neopustí sportovní areál. Když ho opustí, stejně budou v doprovodu,“ poznamenal Karas. Ve městě navíc v době olympiády nebude tolik lidí – budou odděleny pruhy na silnicích a zóna na letišti i na nádraží. „Sportovci se tedy budou pohybovat ve speciálních uzavřených zónách,“ dodal Karas.

Martin Doktor, šéf české olympijské mise

„Bezpečnost výpravy je naší naprostou prioritou, takže dbáme na to, abychom všechny informace, které od organizačního výboru dostaneme, vyhodnocovali – a podle toho se potom zařídíme. Myslím si, že sportovci jsou schopni se s bezpečnostními opatřeními srovnat, je to nakonec součást olympiády. Myslím, že není v našich silách zajistit bezpečnost víc, než byla zajištěna ze strany organizačního výboru. Dostanou doporučení pohybovat se v těch místech, kde se sportovci a doprovod mají pohybovat.“

Teroristé mohou zaútočit kdekoli

Velké obavy panují z akcí osamocených atentátníků, které je obtížné předvídat a zmařit, jak se minulý měsíc ukázalo ve Volgogradu, kde při dvou sebevražedných útocích zahynulo 34 lidí. Spíš než Soči nebo hlavní město Moskva se ale podle bezpečnostních expertů může stát terčem sebevražedného útoku některé jihoruské město - například Rostov na Donu, Krasnodar, Stavropol nebo Astrachaň.

Zajištění bezpečnosti během ZOH v Soči
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Generál Oleg Syromolotov z ruské tajné služby FSB, který má bezpečnost v Soči na starosti, prohlásil, že „opatření nesmějí překážet olympiádě, sportovcům, trenérům a divákům“. Podle ruského serveru Newsru si ale obyvatelé města stěžují, že kvůli olympiádě byl fakticky vyhlášen výjimečný stav.

Uvolnění zákazu demonstrací, k němuž se v minulých dnech odhodlal prezident Vladimir Putin, podle opozičních aktivistů nemá valný praktický význam. Jakákoli shromáždění ve městě totiž musí předem schválit nejen radnice v Soči, ale i ruské ministerstvo vnitra a kontrarozvědka.

ZOH se v Soči budou konat od 7. do 23. února. Následující měsíc, od 7. do 16. března, se pak uskuteční paralympijské hry.

• Zimní olympiáda je vnímána jako oblíbený projekt a věc osobní prestiže prezidenta Vladimira Putina, který chce za každou cenu předejít jakémukoli ohrožení jejího průběhu. Koncem srpna podepsal výnos zpřísňující bezpečnostní opatření. Začínají platit 7. ledna a potrvají do 21. března.

Vydáno pod